fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordi nakon smanjenja kamata Feda

Rekordi nakon smanjenja kamata Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks skočili na rekordne nivoe, jer je ulagače ohrabrio agresivni rez kamata američke centralne banke, a očekuje se i dalje smanjenje cijene novca.

Dow Jones je ojačao 1,26 odsto na 42.025 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto na 5.713 bodova, a Nasdaq indeks 2,51 odsto na 18.013 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi S&P-a i Dow Jonesa zahvaljuju se smanjenju kamata Feda na sjednici u srijedu za 0,5 procentnih bodova.

Osim toga, čelnici Feda procjenjuju da će do kraja godine smanjiti kamate za daljnjih 0,5 procentnih bodova, a u idućoj godini za cijeli procentni poen.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je situacija u ekonomiji dobra, da ona raste, dok se inflacija spušta.

Sve to izazvalo je na tržištu euforiju, pa su uz povećani obim trgovanja, berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe.

U osam od 11 najvažnijih sektora cijene dionica su porasle, a najviše, preko tri odsto, u tehnološkom sektoru.

Znatno su porasle i cijene dionica manjih kompanija, kojima bi niže kamate mogle donijeti smanjenje troškova i povećanje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama.

Među dobitnicama su bile i dionice regionalnih banaka, koje uz niže kamate mogu očekivati povećanje potražnje za kreditima.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 odsto na 8.328 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,55 odsto na 19.002 boda, a pariski CAC 2,29 odsto na 7.615 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije