fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDukaj: Zakonom i inicijativama o lokalnoj samoupravi protiv partitokratije

Dukaj: Zakonom i inicijativama o lokalnoj samoupravi protiv partitokratije

Podgorica, (MINA) – Pred Crnom Gorom je prilika za jednu od najvažnijih reformi u proteklih dvadeset godina, reformu sistema lokalne samouprave, kazao je ministar javne uprave (MJU) Marash Dukaj, navodeći da će se Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi uskoro naći pred poslanicima u Skupštini.

On je rekao da je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi u MJU godinama pripreman uz nikad veću inkluziju šire javnosti, nevladinog sektora, akademske zajednice i predstavnika lokalne samouprave.

Dukaj je u autorskom tekstu naveo ocijenio da nije riječ o političkom zakonu odnosno propisu koji donosi jedna vlast kako bi svojoj politici dodala i normativno utemeljenje.

“Naprotiv. Malo je propisa koji su ovoliko dugo i temeljno pripremani, a još je manje zakonskih tekstova u kojima se toliko očito konfrontiraju proklamovano i realno, dnevna politika i profesionalizam, služenje građanima i služenje političkim partijama, prošlost i budućnost”, smatra Dukaj.

On je kazao da je analiza pokazala da je Crna Gora jedna od najmanje decentralizovanih država kada je riječ o lokalnoj samoupravi, i da su mnoge opštine formirane bez prethodnog uvjeravanja da neka lokalna samouprava može da opstane.

“Da više od pola opština ima neizmirene obaveze prema državi, trećina prema trećim subjektima, a neke i prema sopstvenim zaposlenima, da se u gotovo svim lokalnim samoupravama broj zaposlenih ne smanjuje, već se, naprotiv, enormno povećava uz zabrinjavajuće stanje javnih finansija”, naveo je Dukaj.

On je istakao da je zbog svega toga MJU novim zakonskim rješenjem predložilo stroge kriterijume i za formiranje lokalnih samouprava i za promjenu njihovog oblika i za ispunjavanje obaveza prema građanima i državi.

“Uvažavajući specifičnost detaljno sagledanog stanja na nivou sistema lokalne samouprave, sa jedne, ali i potrebu za unapređenjem decentralizacije sa druge strane, predložili smo uvođenje politipskog modela organizacije lokalne samouprave, sa asimetričnom decentralizacijom”, dodao je Dukaj.

On je objasnio da taj model podrazumijeva uvođenje gradova kao oblika lokalne samouprave u kojima će se, pored postojećih nadležnosti opština, vršiti i poslovi u oblasti primarne zdravstvene zaštite, predškolskog obrazovanja, prostornog planiranja i socijalne zaštite.

Dukaj je rekao da će značajan broj opština imati priliku da stekne oblik grada.

“Ali da budem do kraja jasan, grad je najmanje “statusno pitanje”, a najviše će biti pokazatelj dobrog i odgovornog upravljanja u opštini. Jer, pored demografskog kriterijuma za dobijanje statusa grada, opštine moraju ispuniti finansijske i ekonomske kriterijume”, kazao je Dukaj.

On je dodao da su u MJU odlučni u tome da kreiraju svrsishodnu i održivu decentralizaciju, koja će građanima donijeti bolju, jefitniju, efikasniju uslugu i kvalitet života u lokalnoj zajednici kakav zaslužuju.

Dukaj je objasnio da je MJU predložilo jasne linije obaveza i odgovornosti lokalnih vlasti, ali i centralnih organa.

“Uvešćemo i mogućnost gradskih opština. Afirmisali smo međuopštinsku saradnju i proces evropskih integracija u kojem opštine imaju važnu ulogu”, kazao je Dukaj,

On je rekao da će unaprijeđeni koncept mjesnih zajednica, kao i mehanizam učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave biti snažan impuls ostvarivanju Ustavom zajemčenog prava lokalne samouprave.

Dukaj je istakao da će prvi put, biti predložen Zakon o lokalnim službenicima i namještenicima, koji će rasteretiti sistem na državnom nivou, što je jedno od pitanja oko kojeg je postojao visok stepen konsenzusa između učesnika na javnoj raspravi.

“Merit sistem zapošljavanja, optimizovan broj zaposlenih, službenički sistem koji odgovara realnim potrebama naših opština obezbijediće efikasnost, profesionalnost i odgovornost u radu lokalnih samouprava”, smatra Dukaj.

On je ocijenio da nema dileme da je riječ o kvalitetnom, modernom, evropskom i Crnoj Gori prijeko potrebnom zakonu.

“Zato, uprkos tome što smo dali maksimum da u protekle dvije godine pripremimo ovaj tekst strijepim nad njegovom sudbinom”, rekao je Dukaj.

On je upitao da li će se, kada zakon bude stigao u parlament, razumjeti reformska rješenja koja onemogućuju tretiranje lokalnih samouprava kao na sredstvo za povećanje političke podrške.

“Ili će prevagnuti zajednička spoznaja da se ovako više ne može i da se sa dosadašnjom pogrešnom praksom mora prekinuti”, upitao je Dukaj.

On je dodao da je po prirodi optimista i da vjeruje da će prevladati razum.

“Zato je Ministarstvo javne uprave uz okončanje rada na Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi iniciralo ka Skupštini još dva važna reformska iskoraka: neposredan izbor predsjednika opština i održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu”, istakao je Dukaj.

On smatra da bi prihvatanje ove inicijative, uz usvajanje novog zakona, omogućilo da se najzad trend okrene u pozitivnom smjeru.

Dukaj je istakao da bi umjesto predsjednika opština, koji čak nijesu bili ni na izbornim listama i čelnika lokalnih samouprava koji se „rotiraju“ kako su se njihove stranke dogovorile, imali predsjednike opština koje su izabrali građani.

“Umjesto partijskih činovnika imali bismo ličnosti. Umjesto populističkih iskaza imali bismo programe. Umjesto izbornog inženjeringa i nestabilnosti, imali bismo legitimne organe što donosi stabilizaciju stanja. Umjesto izbora svakih nekoliko mjeseci odahnuli bismo uz izbore svake četvrte godine kako je to uobičajeno u sređenim demokratskim zemljama”, kazao je Dukaj.

On je rekao da Crna Gora nikada nije imala lakši izbor da građani sadašnjim stanjem ne dobijaju ništa, a gube mnogo.

“Zato pozivam medije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i sve građane da podrže naše inicijative i ovo zakonsko rješenje. Pritisak stručne javnosti na političke aktere uvijek daje rezultate. Sljedeću priliku bismo morali dugo čekati”, zaključio je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije