fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli šesti dan zaredom

Indeksi porasli šesti dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli šesti dan zaredom, pri čemu je Dow Jones dostigao novi rekord, jer ulagači očekuju da će naredne godine američka centralna banka smanjiti kamatne stope.

Dow Jones je ojačao 0,43 odsto na rekordnih 37.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 odsto na 4.719 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 14.761 bod, prenosi Hina.

Na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada dobro raspoloženje, jer nakon poruka čelnika Federalnih rezervi (Fed) sa sjednice u srijedu, ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da naredne godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini, čelnici Fed-a ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, s obzirom na to da inflacioni pritisci postupno popuštaju.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je na konferenciji za medije da centralna banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate i da je sada fokusirana na to „da ne pogriješi zadržavanjem kamata na previsokim nivoima duže vrijeme”.

Nakon poruka čelnika Fed-a, na tržištu se procjenjuje da postoji 90 odsto izgleda da će banka, nakon više od godinu i po zaoštravanja monetarne politike, u maju početi da smanjuje kamate.

Uz to, čini se da će, uprkos oštrom povećanju kamata, američka privreda izbjeći recesiju. Na to ukazuje i u četvrtak objavljeni podatak o neočekivanom rastu prometa u trgovini na malo u novembru.

Osim Dow Jonesa, i ostali indeksi su dostigli nove najviše vrijednosti u ovoj godini.

I na većini evropskih berzi, cijene dionica su porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Evropske centralne banke (ECB) odlučili da ostave kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da naredne godine slijedi smanjenje kamata.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 odsto na 7.648 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto na 7.575 poena. Frankfurtski DAX oslabio je neznatno na 16.752 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije