fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali na početku sedmice

Indeksi blago pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle značajnije da pokrenu tržište.

Dow Jones oslabio je 0,16 odsto na 35.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 odsto na 4.550 poena, a Nasdaq indeks neznatno na 14.241 bod, prenosi Hina.

U većem dijelu novembra indeksi su snažno rasli, jer je zbog slabljenja inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na tržištu preovladala teza da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Uz to, uprkos oštrom povećanju kamata Federalnih rezervi (Fed) u posljednjih godinu i po, najveća svjetska privreda najvjerovatnije će izbjeći recesiju.

Te su teze sedmicama podržavale rast cijena dionica, no posljednjih dana se trguje opreznije, a indeksi stagniraju.

„Tržište je odlučilo da predahne nakon snažnog rasta cijena dionica u novembru. Ove sedmice će u fokusu ulagača biti podaci o inflaciji, druga procjena bruto domaćeg proizvoda SAD-a, vijesti o potrošnji i komentari čelnika Fed-a”, rekao je strateg u firmi U.S. Bank Wealth Management, Tom Hainlin.

Narednih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone prazničnih kupovina koja je počela Crnim petkom, a nastavljena Cyber ponedjeljkom.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 odsto na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 odsto na 15.966 poena, a pariski CAC 0,37 odsto na 7.265 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije