fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli uoči Dana zahvalnosti

Indeksi porasli uoči Dana zahvalnosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, jer su ulagači bili optimistični uoči praznika i predstojeće sezone praznične potrošnje.

Dow Jones ojačao je 0,53 odsto na 35.273 boda, dok je S&P 500 porastao 0,41 odsto na 4.556 poena, a Nasdaq indeks 0,46 odsto na 14.265 bodova, prenosi Hina.

Rast indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) slabi, a da se rast ekonomije usporava.

To su potvrdili objavljeni izvještaji o proizvodnji trajnih proizvoda, raspoloženju potrošača i nezaposlenosti.

Po svemu sudeći, uprkos oštrom povećanju kamata Federalnih rezervi (Fed) u posljednjih godinu i po, najveća svjetska privreda će izbjegnuti recesiju.

„Opšta slika tržišta je solidna. Uprkos zabrinutosti za ekonomiju i predstojeću prazničnu potrošnju, tržište djeluje održivo uoči perioda u kojem cijene dionica obično rastu”, rekla je strateškinja u firmi LPL Financial, Quincy Krosby.

Obim trgovanja u srijedu je bio znatno manji nego prethodnih dana, jer predstoji Dan zahvalnosti.

Zbog tog praznika se danas u SAD-u ne radi, a u petak se na Wall Streetu radi skraćeno.

Narednih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone prazninog šopinga, o čemu bi moglo da zavisi kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,36 odsto na 15.957 bodova, a pariški CAC 0,43 odsto na 7.260 poena. Londonski FTSE oslabio je 0,17 odsto na 7.469 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije