fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠćekić: Pojačano interesovanje ljekara iz regiona za rad u Crnoj Gori

Šćekić: Pojačano interesovanje ljekara iz regiona za rad u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Mediciniski kadar više neće odlaziti iz Crne Gore, rekao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i dodao da vlada pojačano interesovanje ljekara iz regiona za rad u crnogorskom zdravstvu.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je Šćekić primio danas doktoricu Tamaru Svrkotu iz Pljevalja, koja je kao jedan od najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, odlučila da se vrati i radni angažman nastavi u Crnoj Gori.

Kako se dodaje, Svrkota je nakon završenih studija medicine na beogradskom univerzitetu, kao student sa visokim prosjekom ocjena zbog usavršavanja, ali i boljih uslova za rad otišla da radi u Njemačkoj.

“Primjer doktorke koja je odlučila da se zbog dobrih uslova vrati iz Njemačke i nastavi rad u rodnim Pljevljima, potvrda je nama, donosiocima odluka, da smo na pravom putu da zdravstvu vratimo ugled kakav zaslužuje”, kazao je Šćekić.

On je dodao i da ovih dana vlada pojačano interesovanje ljekara iz regiona za zasnivanje radnog odnosa u Crnoj Gori zahvaljujući napretku koji je u crnogorskom zdravstvu vidljiv na svakom koraku.

Šćekić je rekao da je svaki ljekar dragocjen ali da se mora voditi računa o profesionalnim referencama i preporukama koje dolaze iz tih zemalja.

“Naša želja je da u prvom redu naši ljekari iskoriste priliku i rade u Crnoj Gori, ali svakako raduje činjenica da smo prepoznati kao sistem koji se razvija i u kojem i ljekari iz regiona vide svoj prostor za rad”, kazao je Šćekić.

On je rekao da vjeruje da se sada konačno može reći da Crna Gora više neće imati odliv kadrova što je, kako je dodao, u prije dvije godine bio veliki problem sa kojima se suočavao crnogorski zdravstveni sistem.

Svrkota je kazala da je trend odlaska ljekara zbog loših uslova u Crnoj Gori bio ideja vodilja mnogim njenim kolegama koji su napustili ili planirali da napuste državu.

“Najviše njih odlučilo se za Njemačku. I sama sam prošla kompletnu proceduru koja je podrazumijevala usavršavanje jezika, kao i mnogo drugih administrativnih postupaka koji nijesu nimalo jednostavni”, kazala je Svrkota.

Kako je dodala, iskustvo koje je tamo stekla je dragocjeno.

“Ali danas mogu da kažem da ipak nije sve tako sjajno kako se priča i da naša zemlja, tačnije naš zdravstveni sistem, danas posjeduje odlične uslove za rad”, rekla je Svrkota.

Ona je kazala da su u posljednje dvije godine uslovi za rad ljekara značajno poboljšani.

Svrkota je istakla da se crnogorski ljekari po znanju i vještinama ne razlikuju od onih koji rade u evrpskim zdravstvenim centrima, ali da imaju mnogo dostupnije aparate za dijagnostiku, pa im to olakšava svakodnevni posao.

“Raduje me da vidim da se i kod nas svakodnevno ulažu značajna sredstva u nabavku savremene opreme i modernizaciju zdravstvenih ustanova jer je to neophodno kako bi kompletan proces rada mogao biti na potrebnom nivou”, rekla je Svrkota.

Ona je, govoreći o listama čekanja, rekla da su one u tamošnjim klinikama mnogo duže.

“Čak sam iz svog okruženja imala slučaj da onkološki pacijent čeka pregled duže od četiri mjeseca. Ipak, za manji sistem kakav je naš , svi moramo podijeliti obaveze i odgovornosti od ljekara i medicinskog osoblja do pacijenata”, kazala je Svrkota.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije