fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreviranja na tržištima dionica spustila cijene nafte

Previranja na tržištima dionica spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijena nafte potonule su u srijedu prema 74 USD, odražavajući previranja na tržištima dionica zbog problema u bankarskom sektoru koji su zasjenili prognoze o oporavku kineske potražnje za tim energentom.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 3,2 USD nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 74,25 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,86 USD nižoj cijeni, od 68,47 USD.

Tržišta su poljuljali problemi u američkom bankarkosm sektoru, iskazani u slomu Silicon Valley banke (SVB) nakon masovnog povlačenja depozita koje je podstakao neuspjeli pokušaj banke da pokrije nerealizovani gubitak na vrijednosti portfelja državnih obveznica.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dvije banke, a trgovci su se pribojavali reprize finansijske krize iz 2008. godine, pa su dionice banaka naglo pale.

SVB se specijalizovao za sektor start up-ova, a depozite je usmjeravao u kupovinu državnih obveznica čija je cijena naglo pala, nakon što je američka centralna banka prošle godine ugasila program kupovine imovine i naglo podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

U srijedu je tržišta dionica uzdrmala objava saudijskog ulagača da ne može više da pomaže švajcarskom Credit Suisse-u, koji se našao u problemima nakon niza skandala, izgubivši povjerenje brojnih ulagača i klijenata.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, klijenti su iz Credit Suisse-a povukli više od 110 milijardi franaka.

“Očito je da se širi strah od domino efekta, pa dolar jača, a dionice slabe. To je loš znak za naftu”, rekao je za Reuters Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Previranja na tržištima dionica potisnula su u drugi plan podatke koji pokazuju rast aktivnosti u kineskoj ekonomiji u prva dva ovogodišnja mjeseca, nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja kovida.

Zasijenjen je i mjesečni izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja očekuje snažniju potražnju za naftom u ovoj godini, zahvaljujući oporavku u Kini i odražava prognozu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), objavljenu u utorak.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu cijena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 78,92 USD i bila je 2,96 USD niža nego dan ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije