fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUkidaju se kovid potvrde u tržnim centrima

Ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima

 

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se od sjutra ukidaju kovid potvrde u tržnim centrima, a pod određenim uslovima biće dozvoljeno i prisustvo publike na utakmicama koje se održavaju u sportskim objektima, predviđeno je novim epidemiološkim mjerama koje će važiti do 18. februara.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da je Vlada nove mjere usvojila shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Galić je pojasnio da se prisustvo publike sportskim takmičenjima u sportskim objekta dozvoljava do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje, uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca.

On je rekao da je, nakon porasta broja novooboljelih krajem prošle i u početkom januara ove godine, uslijedio pad u broju novoregistrovanih slučajeva, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na predhodne dvije nedjelje.

„Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok, tako da opuštanja ne treba da bude“, upozorio je Galić.

Kako je naveo, istina je da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na hiljadu stanovnika.

„Čime smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom“, dodao je Galić.

On je podsjetio da je, nakon 21. decembra od kada je Omikron soj dominantan u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3 odsto u odnosu na ukupnog broja novooboljelih.

„To je četiri do šest puta manje nego kada je Delta soj bio dominantan u našoj zemlji, i ovi podaci ukazuju da je letalitet od novog korona virusa u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona“, kazao je Galić.

On je istakao da je svakako i dalje neophodno da se poštuju protivepidemijske mjere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju.

„Samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti“, poručio je Galić.

On je rekao da je više od 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa tom bolešću bilo nevakcinisano i apelovao na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo pet mjeseci od posljednje doze vakcine prime i treću, buster dozu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije