fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGašenjem Dnevnih novina oko 30 zaposlenih ostaje bez posla

Gašenjem Dnevnih novina oko 30 zaposlenih ostaje bez posla


Podgorica, (MINA) – Gašenjem štampanog izdanja Dnevnih novina, koje je objavljeno danas, oko 30 novinara/ki i medijskih radnika/ca ostaje bez posla, što je još jedna potvrda lošeg i nesigurnog položaja zaposlenih u crnogorskim medijima, saopšteno je iz Sindikata medija.

Iz te radničke organizacije, kazali su da je početkom decembra vlasnik Dnevnih novina saopštio zaposlenima da njihov radni odnos traje do kraja mjeseca, nakon čega firma ide u stečaj.

Sindikat medija je, kako su rekli, više puta ukazivao da novinari i novinarke i drugi medijski radnici/ce rade u nesigurnim uslovima, da nemaju osnovne uslove za rad i da često rade i prekovremeno za platu koja je nedostojna njihove uloge u društvu.

Navodi se da je to potvrdilo i nedavno Istraživanje o socio-ekonomskom položaju medijskih radnika u Crnoj Gori, koje je pokazalo da čak 38 odsto novinara/ki radi za platu manju od prosječne u državi.

Ukazuje se da je Istraživanje pokazalo i da, oni koji su odgovorili da rade prekovremeno, u čak 69 odsto slučajeva za taj rad nijesu dodatno plaćeni.

“Sindikalno organizovanje jedan je od najboljih načina borbe za bolje uslove rada, stoga ohrabrujemo zaposlene u medijima da nam se preko sindikalnih organizacija na nivou poslodavca i individualno priključe, kako bismo zajednički radili na stvaranju bolje medijske slike u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su apelovali na vlasnike medija da, prije ulaska u medijski biznis, ozbiljnije analiziraju ekonomsku opravdanost tog poduhvata i da se ne vode samo uskim interesima, jer svojom odlukom mogu negativno uticati na živote ljudi i njihovih porodica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije