fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAdvokati spremni za pregovore

Advokati spremni za pregovore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati, koji štrajkuju već deseti dan, spremni su da pregovaraju s Vladom o fiskalizaciji, iako poziva još nema, saopštio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

On je za Dnevne novine kazao da je sada već deseti dan obustave pružanja pravne pomoći advokata na teritoriji Crne Gore, a poziva od Vlade nema, uprkos spremnosti advokata u svakom momentu da pregovaraju u cilju očuvanja pravnog sistem i zaštite građana koji najviše trpe.

Advokati su stupili u štrajk, odnosno u obustavu pružanja pravne pomoći, 24. maja, jer smatraju da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ne treba da se primjenjuje na advokaturu iz razloga što je ona Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći a ne za pružanje usluga.

Odlukom Upravnog odbora Advokatske komore o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore, podrazumijeva se i zabrana ulaska i boravka u prostorije sudova, tužilaštava, policije i/ili organa uprave, po bilo kojem osnovu.

U dopuni Odluke, objavljenoj u petak, dodaje se da advokati ne mogu pristupati i službama javnih izvršitelja i notara, osim ukoliko se radi o prisustvu u ličnom svojstvu.

Nepoštovanje Odluke smatra se težom povredom dužnosti advokata, što u krajnjem može značiti brisanje iz registra advokata.

Begović je potvrdio da je u prvoj sedmici štrajka pokrenut disciplinski postupak protiv trojice advokata, a za prethodna tri dana zvanični podaci još nijesu dostupni.

Međutim, on je naveo da je Advokatska komora objektivno zadovoljna poštovanjem Odluke.

“Ogroman broj advokata je ustao i objektivan stav Komore je da smo zadovoljni poštovanjem Odluke Upravnog odbora”, poručio je Begović.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...