fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijateljske veze i evropski ciljevi temelj za ekonomsko povezivanje

Prijateljske veze i evropski ciljevi temelj za ekonomsko povezivanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prijateljski odnosi između Crne Gore i Moldavije temelje se na evropskim ciljevima i brojnim potencijalima za produbljivanje privredne saradnje, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

On je u telefonskom razgovoru sa privremenim premijerom i ministrom vanjskih poslova i evropske integracije Moldavije, Aurelijem Ćokojem, kazao da je ekonomska diplomatija i privlačenje stranih investicija jedan od prioriteta u radu crnogorske diplomatsko-konzularne mreže.

Radulović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pozvao na bližu komunikaciju i razmjenu iskustava.

On je ocijenio da postoji potencijal za produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, naročito u turizmu, energetici, infrastrukturi i poljoprivredi, istakavši potrebu daljeg unapređenja robne razmjene i podsticanja ulaganja, te efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala.

Radlović je izrazio podršku Crne Gore Moldaviji na njenom zacrtanom evropskom putu, ocijenivši da evropske vrijednosti, kao i dalja demokratizacija društava, predstavljaju dodatni podsticaj povezivanja dvije zemlje.

Ćokoj je kazao da vjeruje da će komunikacija u narednom periodu biti dodatno intenzivirana i pozdravio posvećenost Crne Gore razvoju saradnje kroz učešće u regionalnim organizacijama.

Radulović i Ćokoj su razgovarali o značaju Savjeta za regionalnu saradnju, ocijenivši da bi u narednom periodu trebalo upriličiti međusobne posjete zvaničnika u cilju razmatranja značajnih pitanja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

„Takođe, zajednički je iskazano zadovoljstvo konstruktivnom saradnjom na multilateralnom planu, posebno u dijelu obezbjeđivanja podrške u međunarodnim tijelima“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, govoreći o pandemiji, zaključili da ona predstavlja globalni izazov koji zahtijeva efikasan odgovor, ne samo u zdravstvenom, već i ekonomskom i društvenom aspektu.

Radulović je istakao napore Crne Gore u cilju imunizacije stanovništva i nastojanje da u susret predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni država bude prepoznata kao bezbjedna destinacija, koja će turistima obezbijediti siguran boravak.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...