fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT da pokrene istražne radnje protiv Spajića

SDT da pokrene istražne radnje protiv Spajića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Montenegro International pozvala je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju Crne Gore u visini od 750 miliona EUR.

“Podsjećamo na spornu činjenicu da nova Vlada nije još kreirala budžet za narednu godinu, a postavlja se pitanje krivične odgovornosti za najnovije zaduženje, ukoliko isto nije definisano posljednjim rebalansom budžeta”, naveli su iz te NVO.

Ministarstvo finansija je, kako tvrde, prekršilo izmijenjeni Zakon o budžetu za ovu godinu, koji je predviđao zaduživanje u iznosu od 338 miliona EUR.

“Zbog prekoračenja zakonom dozvoljenog iznosa, a shodno članu 82. tačka 18 Ustava, odluku o ovom zaduživanju je trebalo da donese Skupština koja raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz NVO Montenegro International su od specijalnog državnog tužioca tražili da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona EUR, preko koje banke i brokera je odrađena emisija, kao i da li je Spajić imao aranžmane u vezi te emisije i prije imenovanja, što su pitanja koja je i poslanik Nebojša Medojević javno postavio.

Najčitanije