fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 48 USD

Cijene nafte porasle prema 48 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 48 USD, podstaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produžiti sporazum o ograničenju snabdjevanja, a vakcina protiv Covida-19 pomoći i potražnji za gorivima.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,76 USD. U gotovo istom iznosu je bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,91 USD, prenosi Hina.

Tržišta je blago pritisnulo neočekivano povećanje zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, 4,1 milion barela, prema izvještaju koji je objavio Američki institut za naftu (API). Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali njihov pad 2,4 miliona barela.

Fokus se potom preusmjerio na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, koji bi danas, dva dana kasnije nego što je planirano, trebalo da razgovaraju o produženju sporazuma o ograničenju snabdjevanja na narednu godinu.

Odgađanje je unijelo dozu nesigurnosti na tržište, koje je uveliko očekivalo da je produženje sporazuma na prvo tromjesečje naredne godine gotova stvar, a sada traži zvaničnu potvrdu.

Nesigurnost je naglasila i ovosedmična izjava Ujedinjenih Arapskih Emirata da bi mogli podržati produženje sporazuma ali da će im biti teško podjednako snažno rezati proizvodnju i u narednoj godini.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji za gorivom u pandemiji koronavirusa, a od početka naredne godine rezovi bi trebalo da budu ublaženi na 5,7 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pružila je vijest da je Velika Britanija odobrila vakcinu protiv Covida-19, pretekavši SAD i Evropsku uniju (EU) i osvojivši titulu prve zapadne zemlje koja je izdala dozvolu.

Vijest je protumačena kao prvi korak na putu prema normalizaciji života.

Na tržištima normalizaciju tumače i kao oporavak potražnje za naftom.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u utorak iznosila 46,72 USD, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije