fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte znatno porasle

Cijene nafte znatno porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su znatno porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcini protiv Covida-19, ekonomska aktivnost normalizovati, a potražnja za crnim zlatom porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 7,2 odsto, na 48,18 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio osam odsto, na 45,53 USD.

Rast cijena nafte četvrtu sedmicu zaredom zahvaljuje se vijestima o još jednoj vakcini protiv Covida-19. Nakon Pfizera i Moderne, potencijalnu vakcinu razvila je i britanska kompanija AstraZeneca, prenosi SEEbiz.

“Uspješna distribucija vakcine trebalo bi da prekine usku vezu između širenja zaraze i mobilnosti, ali globalna potražnja za naftom vjerovatno će i u tom slučaju dosegnuti pretpandemijske razine tek sredinom 2022. godine”, napisali su analitičari JP Morgan u osvrtu na situaciju na tržištu.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

Stoga će u fokusu ulagača ovih dana biti sastanak OPEC-a i saveznika, na kojem bi se danas i sjutra trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno, a početkom naredne godine trebalo je, prema prvobitnom planu, ublažiti rezove na 5,7 miliona barela dnevno.

Tri dobro upućena izvora kazala su Reutersu da je grupa sklona da odgodi povećanje proizvodnje.

“Po našem mišljenju, OPEC+ vjerovatno će odgoditi odluku o povećanju proizvodnje dva miliona barela dnevno za jedno tromjesečje, s 1. januara na 1. april”, napisali su u bilješci analitičari JP Morgana.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden može zvanično započeti proces preuzimanja vlasti, nakon što je aktuelni predsjednik Donald Trump poručio da će njegov tim sarađivati.

To je podržalo i nadu ulagača da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu podsticajnih mjera, koje bi trebalo da podstaknu dalji oporavak najveće svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena prošle sedmice nešto su ublažila strahovanja da bi povećanje libijske proizvodnje moglo rezultirali prekomjernom ponudom. Libija je bila izuzeta iz sporazuma o ograničenju proizvodnje, a od početka septembra povećala je više od 1,1 milion barela dnevno.

Raste i proizvodnja u SAD-u. Krajem prošle sedmice kompanija Baker Hughes izvijestila je da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih i gasnih postrojenja povećan već 10. put u posljednjih 11 sedmica, i to za njih deset, na ukupno 320 postrojenja.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina. Međutim, kasnije su nadoknadile veliki dio tih gubitaka, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je podstaklo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Najčitanije