fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineski podaci podigli cijene nafte iznad 42 USD

Kineski podaci podigli cijene nafte iznad 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, zahvaljujući ohrabrujućim podacima o kineskom uvozu, koji su potisnuli u drugi plan nagovještaje veće ponude iz Norveške, Meksičkog zaliva i Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 42,38 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni od 40,2 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce je ohrabio podatak da je Kina, najveća uvoznica nafte u svijetu, u septembru uvozila 11,8 miliona barela nafte dnevno, što je 5,5 odsto više nego u avgustu, odnosno 17,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su službeni carinski podaci.

“Trenutno potražnju za naftom pokreće prvenstveno Kina”, smatraju analitičari Commerzbanka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi se svjetska ekonomija mogla oporaviti od koronakrize naredne godine, a potražnja za energetima 2023, prema centralnom scenariju, koji se bazira na pretpostavci o pronalasku vakcine i ljekova za Covid-19.

Prema “scenariju odloženog oporavka”, agencija prognozira da bi oporavak potražnje za energijom mogao biti prolongiran do 2025. godine.

“Era globalnog rasta potražnje za naftom završiće u narednih deset godina, ali ne vidim jasnih naznaka vrhunca potražnje ako vlade bitno ne promijene politiku”, kazao je za Reuters šef IEA-e Fatih Birol.

Značajniji rast cijena zakočilo je i pooštravanje mjera ograničavanja u Velikoj Britaniji i Češkoj, zbog naglog povećanja broja novozaraženih Covidom-19, dok je francuski premijer Jean Castex upozorio da ne može isključiti zatvaranje pojedinih djelova zemlje.

Cijene je zakočio i povratak radnika na platforme u američkom dijelu Meksičkog zaliva, nakon uragana Delta, i u Norveškoj, gdje je završen štrajk, budući da najavljuje povećanje snabdijevanja iz tih područja.

Libija je već u nedjelju poslala takav signal ukidanjem „više sile” na naftnom polju Sharara.

Ukupna libijska proizvodnja navodno je početkom sedmice dostigla 355 hiljada barela dnevno, a biće udvostručena nakon normalizacije rada na Sharari.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u ponedjeljak iznosila 40,57 USD, što znači da je bila 1,04 USD niža nego prethodnog radnog dana.

Najčitanije