fbpx
NaslovnicaCrna GoraZločin u Štrpcima i dalje bez adekvatnog epiloga

Zločin u Štrpcima i dalje bez adekvatnog epiloga

Podgorica, (MINA) – Zločin u Štrpcima još nije dobio adekvatan epilog, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i pozvali nadležne da doprinesu da pravda u tom slučaju bude zadovoljena kroz sveobuhvatne pravosnažne presude.

Iz CGO-a su, povodom 31. godišnjice od zločina u Štrpcima, rekli da se u društvu nerazvijene kulture sjećanja sve češće svjedoči tome da politički akteri relativizuju zločine počinjene tokom 90-tih godina.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su podsjetili da su iz voza Lovćen 671 koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, paravojne oružane formacije, 27. februara 1993. godine, na stanici u Štrpcima izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci svih žrtava do danas nisu pronađeni.

Dodaje se da je najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala 16, a najstarija 59 godina.

Iz CGO-a su naveli da je za taj zločin u Crnoj Gori optužena i osuđena jedna osoba, u Bosni i Hercegovini je devet osoba pravosnažno osuđeno, dok je u Srbiji, nakon ukidanja prvostepene presude, predmet vraćen na ponovno postupanje.

„CGO zahtijeva od nadležnih da doprinesu da pravda u ovom slučaju bude zadovoljena kroz sveobuhvatne pravosnažne presude, a da posmrtni ostaci svih ubijenih budu pronađeni i predati porodicama“, kaže se u saopštenju.

Iz te NVO su poručili da taj, ali i drugi zločini tokom 90-tih godina, nikad ne smiju biti zaboravljeni, već moraju služiti kao opomena za buduće generacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Živković: Zabrinutost zbog najavljene rekonstrukcije Vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) zabrinuta je povodom najava o rekonstrukciji Vlade,...