fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivotna sredna i klimatske promjene na marginama donosioca odluka

Životna sredna i klimatske promjene na marginama donosioca odluka

 

Podgorica,(MINA) – U Crnoj Gori ne postoji politička volja da životna sredina i klimatske promjene budu u vrhu prioriteta donosioca odluka, ocijenili su iz ekološkog pokreta Ozon.

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović kazao je da je, nakon više od dvije godine od otvaranja poglavlja 27, javnosti dostupna pregovaračka pozicija, koju je Vlada ponudila zemljama članicama Evropske Unije(EU).

„Pregovaračka pozicija, potvrđuje opravdane sumnje da još uvijek ne postoji politička volja da životna sredina i klimatske promjene, budu u vrhu prioriteta donosilaca odluka“, rekao je Perović.

Kako je kazao, oni su koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, tražili pregovaračku poziciju za poglavlje 27, kako bi nakon otvaranja mogli da analizirau pod kakvim uslovima je Vlada ušla, u najkompleksniji i finansijski najzahtjevniji dio procesa evropskih integracijije.

Perović je naveo da im to nije omogućeno do 5. marta, kada su od Kancelarije za evrospke integracije dobili traženu informaciju.

„Vlada i pregovaračke strukture, nijesu našle za shodno da nakon zakonskog isteka stepena tajnosti, što se desilo 7. februara ove godine, da javno predstave detalje tog važnog dokumenta”, rekao je Perović.

On je kazao da je to veliki propust, koji ih još više uvjerava da je poglavlje 27 i dalje na magrinama onih koji postavljaju prioritete u državnim politikama i procesu evropskih integracija.

“Zabrinuti su zbog takve prakse i znamo da je takav ignorantski odnos prema zaštiti najvrijednijih prirodnih bogatstava, životnoj sredini i javnom zdravlju, prouzrokovao ozbiljne posledice”, rekao je Perović.

On je kazao da su to prevremene smrti zbog života u zagađenoj životnoj sredini, devastirane šume kao posledica nelegalne i neplanske sječe, uništene rijeke izgradnjom malih hidroelektrana i nekontrolisanom eksploatacijom riječnog materijala, istrijebljene i ugrožene vrste krivolovom i ostalim nelegalnim aktivnostima.

Perović je naveo da se uvidom u pregovaračku poziciju za poglavlje 27 može se potvrditi nemoć donosilaca odluka da brzo i efikasno sprovedu važeće zakone.

Kako je rekao, insistiranjem na prelaznim rokovima, donosioci odluka šalju jasnu poruku da institucije sistema nijesu pripremljene na neselektivno djelovanje, što smatra da je zabrinjavajuće i vjeruje da je tako shvaćeno od EU.

Perović je naveo da premijer Duško Marković u okviru inicijative Savez za Evropu, sprovodi konsultacije oko tema koje su značajne za proces evropskih integracija.

“Markoviću predlažemo da javnost upozna sa detaljima pregovaračke pozicije za poglavlje 27 i objasni zašto to do sada nije urađeno, kako bi se stekli uslovi za međusektorski dijalog, što je kako shvatamo, trebao biti i cilj te inicijative“, rekao je Perović.

On je kazao da je potrebno izvršiti značajne promjene u pregovaračkoj strukturi za poglavlje 27.

„Takva pregovaračka pozicija, pokazuje nedostatak razumijevanja procesa evropskih integracija, koji bi se trebale iskoristiti za dokazivanje sposobnosti društva i sistema da se istinski okrene održivom razvoju, a ne za prolongiranje rješavanja problema, koji su posledica višegodišnjih pogrešnih politika i stavljanja privatnog iznad javnog interesa“, kazao je Perović.

Najčitanije

Inter slavio protiv Atletika, bez pobjednika u Ajndhovenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Intera pobijedili su večeras u Milanu masdridski Atletiko 1:0, u...