fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: SAD da posvete značajnu pažnju Crnoj Gori

Živković: SAD da posvete značajnu pažnju Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da očekuje da Sjedinjene Američke Države (SAD) posvete značajnu pažnju Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu i budu usmjereni ka malignim politikama, poput ruskog uticaja.

Živković je prisustvovao Molitvenom doručku u Vašingtonu, gdje se sastao i sa američkim kongresmenima, a imao je i sastanke u Stejt departmentu.

On je za Glas Amerike izjavio da je to bila prilika da se razgovara o temama koje se tiču Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore.

Živković je kazao da od međunarodnih partnera očekuju da budu još posvjećeniji očuvanju evropskih i evroatlanstskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

“Očekujemo da naši međunarodni partneri, konkretno ovdje u SAD, posvete značajnu pažnju i Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, da oni ne budu usmjereni ka malignim politikama- poput ruskog uticaja”, dodao je Živković.

On je istakao da je ruski uticaj veoma snažan na Zapadnom Balkanu.

“Danas imamo i proruske partije u Crnoj Gori, sastavni su dio ove nove vlasti, daju podršku ovoj vlasti, a jedan od njihovih osnovnih predstavnika se nalazi na čelu crnogorskog parlamenta”, naveo je Živković.

On je, na pitanje postoji li šansa saradnje sa Pokretom Evropa sad, imajući u vidu da mu je ministar pravde iz te partije Andrej Milović čestitao izbor za predsjednika DPS-a, kazao da DPS uvijek priča o vrijednostima i principima i uvijek se vraća na to.

“Čak i prije parlamentarnih izbora prošle godine smo kazali, suština postojanja vlasti jeste da ona bude na platformi zajedničkih vrijednosti i principa. To su očuvanje građanskog karaktera našeg društva i što prije članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji”, kazao je Živković.

On je poručio da oni koji žele da rade zajedno sa DPS-om na tim principima, mogu biti partneri i to na, kako je dodao, vrlo jasnoj i čistoj platformi.

“Oni pak, koji danas žele da trguju tim nacionalnim interesima, koji kreiraju vlast trgovinom vlastohlebljem ili da kažemo zadovoljavanjem materijalnih interesa pojedinaca, lidera ili pak skrivanjem od moguće krivične odgovornosti za mnoga nepočinstva koja su počinjena u Crnoj Gori prije tri godine, ne mogu biti naši partneri i ne možemo na tim trulim kompromisima graditi vlast”, istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, ako premijer Milojko Spajić bude želio da gradi zdravu platformu u Crnoj Gori na jasnim vizijama, principima i vrijednostima, nema nikakvih problema da se to partnerstvo uspostavi.

“Ukoliko pak to ne bude slučaj, nije ništa strašno, nema nikakvog tugovanja. Mi ostajemo posvećeni nacionalnim interesima, nastavljamo reformu naše partije i na sljedećim izborima, koji vjerujem neće biti tako daleko, DPS će nesumnjivo biti najjači politički subjekt”, poručio je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...