fbpx
NaslovnicaZdravljeServisne informacijeSvakodnevno fizički aktivno 8,6 odsto odraslih

Svakodnevno fizički aktivno 8,6 odsto odraslih

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori samo 13 odsto odraslih praktikuje fizičku aktivnost više od tri puta sedmično, od čega 8,6 odsto svakodnevno, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su rekli da je fizička aktivnost jedan od najvažnijih aspekata zdravih životnih stilova i da unapređuje fizičko i mentalno zdravlje.

Oni su naveli da se benefiti redovne fizičke aktivnosti pozitivno odražavaju i na društvo, životnu sredinu i ekonomiju.

Kako su iz IJZ-a saopštili, svjetski dan fizičke aktivnosti ove godine obilježava se pod sloganom „Istupi za fizičku aktivnost“ i ukazuje na potrebu usvajanja aktivnijeg i zdravijeg načina života praktikujući svakodnevnu fizičku aktivnost.

“Najznačajnija preporuka je svakodnevno praktikovanje bilo kakve fizičke aktivnosti – šetnja, trčanje, sport, vožnja bicikla, aktivna rekreacija i igra. Fizička aktivnost se odnosi na sve pokrete”, rekli su iz IJZ-a.

Oni su kazali da najnovije globalne procjene pokazuju da 1,4 milijarde odraslih, odnosno 27,5 odsto svjetske odrasle populacije ne ispunjava preporučeni nivo fizičke aktivnosti za poboljšanje i zaštitu sopstvenog zdravlja.

Kako su dodali, u većini zemalja žene su manje aktivne od muškaraca.

“Podaci pokazuju da u zemljama članicama SZO, žene i muškarci postaju manje aktivni u starijoj životnoj dobi”, kazali su iz IJZ-a.

Oni su naveli da, uprkos prirodnoj sklonosti mladih za aktivnom igrom i rekreacijom, ta populacija je daleko manje aktivna nego što bi se moglo očekivati.

Iz IJZ-a su upozorili da podaci na globalnom nivou otkrivaju da 81 odsto dječaka i djevojčica od 11 do 17 godina provede manje od jednog sata baveći se fizičkom aktivnošću umjerenog do snažnog intenziteta.

Oni su istakli da postoji hitna potreba za povećanjem i udvostručenjem napora kako bi se postigao globalni cilj smanjenja fizičke neaktivnosti za 15 odsto do 2030. godine.

“U Crnoj Gori se, prema posljednjim dostupnim podacima IJZ-a, evidentira samo 13 odsto odraslih osoba koje praktikuju fizičku aktivnost više od tri puta nedjeljno, od čega 8,6 odsto njih fizičku aktivnost praktikuje svakodnevno”, rekli su iz IJZ-a.

Kako su kazali, dokazano je da se muškarci značajno češće bave fizičkom aktivnošću.

Naveli su da se, u Crnoj Gori, prema podacima Instituta, udio stanovnika koji se bave sedentarnim tipom posla iznosi 44 odsto što predstavlja povećanje u poređenju sa prethodnim podacima prema kojima je trećina odrasle populacije svoj posao obavljala sjedeći.

Oni su kazali da je redovna fizička aktivnost usko povezana sa zdravim načinom ishrane prvenstveno sa izbalansiranim unosom vode, povrća i voća, proteina i ugljenih hidrata, kao i sa nekonzumiranjem cigareta, alkohola i droga.

“Istraživanje IJZ-a o prevalenciji gojaznosti kod djece uzrasta sedam godina, pokazalo je da su gojazni svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica a najdominantniji uzrok je okruženje koje podržava prekomjeran unos hrane i nepraktikovanje fizičke aktivnosti”, podsjetili su iz IJZ-a.

Oni su rekli da je istraživanje pokazalo i da broj provedenih sati pred ekranima značajno raste tokom vikenda u poređenju sa radnim danima, iako roditelji navode da djeca tokom vikenda provode više vremena igrajući se van kuće u odnosu na radne dane.

Iz IJZ-a su kazali da se, u preporukama SZO-a za fizičku aktivnost, navodi da bebe mlađe od jedne godine treba da budu fizički aktivne nekoliko puta dnevno, na različite načine, naročito kroz interaktivne igre na podu.

Oni su kazali da je od prve do druge godine života preporuka da dijete provede najmanje 180 minuta u raznim vrstama fizičke aktivnosti bilo kojeg intenziteta, tokom cijelog dana.

Oni su kazali da za dvogodišnjake sedentarno vrijeme ispred ekrana ne smije biti duže od jednog sata, kao i da se preporučuje se 11 do 14 sati kvalitetnog sna, uključujući drijemanje.

Od treće do pete godine života preporuka je da je dijete provede najmanje 180 minuta u raznim vrstama fizičke aktivnosti bilo kojeg intenziteta, tokom cijelog dana.

Djeci i adolesentima od pet do 17 godina preporučuje se najmanje 60 minuta umjerene do snažne aerobne fizičke aktivnosti svakodnevno, a potrebno je uključiti aktivnosti koje jačaju mišiće i kosti, najmanje tri puta nedjeljno.

Radno-aktivnom stanovništvu od 18 do 64 godine preporučuje se najmanje 150 do 300 minuta aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili namanje 75 do 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti snažnijeg intenziteta ili ekvivalentne kombinacije aktivnosti umjerenog i snažnog intenziteta tokom cijele sedmice.

Navodi se da odrasle osobe, koje u srednjim godinama i kasnije uspiju da održe odgovarajući nivo fizičke aktivnosti imaju dva puta manju vjerovatnoću od prerane smrti i ozbiljnijih oboljenja.

Za starije od 65 godina preporuke su iste kao i za odrasle, s tim da se kod starijih osoba naglašava značaj funkcionalnih treninga umjerenog do jačeg intenziteta, tri ili više dana sedmično, u cilju poboljšanja ravnoteže i snage, jačanja mišića što je veoma značajno u prevenciji padova u tom životnom dobu.

Iz IJZ-a su kazali da održavanje fizičke aktivnosti kod starijih osoba može značajno da poboljša ukupno zdravlje i kvalitet života populacije koja pokazuje trend starenja u svijetu.

“Savremene preporuke usmjeravaju pažnju na svakodnevno brzo hodanje, u trajanju od 45 minuta, koje ne mora biti izvedeno u kontinuitetu, već može biti podjeljeno na dva ili tri perioda, što je podjednako efikasno”, naveli su iz IJZ-a.

Oni su kazali da je nesumnjivo da je COVID-19 epidemija izazvala smanjenje praktikovanja fizičke aktivnosti, povećanje gojanosti i dovela do poremećaja kvaliteta sna, naročito djece i mladih.

Oni su kazali da je praktikovanje fizičke aktivnosti i manje sjedenja svima od koristi, kao i da se preporuke odnose i na trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe koje žive sa nekim hroničnim bolestima.

“Zato je potrebno da istupimo za fizičku aktivnost i da budemo aktivniji jer na taj način unapređujemo imunitet i cjelokupno naše zdravlje”, zaključili su iz IJZ-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije