fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntenzivirati procese digitalizacije u zdravstvenom sistemu

Intenzivirati procese digitalizacije u zdravstvenom sistemu

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja pionir je u regionu po projektima koji su pokrenuti u oblasti digitalizacije zdravstvenog sistema, ali napredak koji je evidentan u toj oblasti zaslužuje pohvale, ocijenila je novoimenovana stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekatarina Paniklova.

Ona je danas sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem razgovarala o projektima koji Kancelarija UNDP-a realizuje u saradnji sa resornim Ministarstvom.

Paniklova je istakla da je projekat pod nazivom “Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori (faza 2)” izuzetno bitan jer će kao pilot projekat u regionu predstavljati putokaz i drugim državama šta mogu da očekuju na putu digitalizacije svojih zdravstvenih sistema.

Ona je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i povjerenju i čestitala Šćekiću i timu Ministarstva zdravlja za postignute rezultate, pozitivne promjene koje su već vidjljive u procesu reformi i izgradnje sistema zdravstva.

Šćekić je, zahvaljujući se na posjeti i dosadašnjoj saradnji i podršci, upoznao Paniklovu sa statusom realizacije tog i ostalih projekata koje Ministarstvo zdravlja realizuje uz podršku UNDP-a.

On je ocijenio da su benefiti koji će se ostvariti njihovom implementacijom višestruki i da će u velikoj mjeri uticati na podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga građanima.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku ocijenjeno da je neophodno intenzivirati aktivnosti na svim zajedničkim projektima u cilju digitalizacije zdravstvenog sistema.

„Kako bi se na najbrži i najkraći način omogućilo da se informacije nesmetano distibuiraju i formiraju baze podataka, sa krajnjim ciljem unapređenja sistema i očuvanja zdravlja i života vaših građana“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da, pored projekta jačanja sistema zdravstva, u saradnji sa UNDP-om sprovode još značajnih projekata.

„U prvom redu informacioni sistem Kliničkog centra Crne Gore, koji je u fazi održavanja, zatim razvoj Informacionog sistema Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, čija je realizacija u toku“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, kroz projekat jačanja sistema zdravstva u Crnoj Gori, u toku su aktivnosti na implementaciji sistema Track and Trace, telemedicine, mobilnog zdravstva, softvera Ministarstva zdravlja, elektronskog zdravstvenog kartona i drugih.

Sastanku su, pored Šćekića, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović, generalna direktorica Direktorata za biomedicinu i transplantaciju Sandra Damjanović i načelnik Direkcije za digitalne politike inovacije Marijan Marijanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije