fbpx
NaslovnicaCrna GoraZBCG: DPS dokazuje da je antievropska i antidemokratska partija

ZBCG: DPS dokazuje da je antievropska i antidemokratska partija

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS), protivljenjem Eurostatu i pokušavanjem sakrivanja imovine iza bojkota popisa, dokazuje da je antievropska i antidemokratska stranka, kazali su iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković rekao je ranije da će Predsjedništvo te stranke, ukoliko do kraja radnog dana ne dobije odgovor institucija na zahtjev za odlaganje popisa, predložiti bojkot tog procesa.

Iz koalicije ZBCG ocijenili su da je DPS današnjom konferencijom za novinare domaćoj i međunarodnoj javnosti jasno stavio do znanja da je antidemokratska i antievropska struktura.

Prema njihovim riječima, DPS-u popis smeta ne iz razloga koje navode, već zbog činjenice da će se popisom doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova.

Iz ZBCG su naveli da se vrlo lako može desiti da popisivač zakuca na vrata jednog stana i da mu ih otvori funkcioner DPS-a, i da potom tog istog pojedinca sretne na vratima desetina drugih stanova.

„Koliko članova zaključanih stanova, pride, imaju iste ove osobe, jasno bi utvrdio popis“, kaže se u saopštenju.

Navosi se da se, takođe, može saznati da se ti silni stanovi izdaju, a uredno ne prijavljuju i da se ne plaća porez državi.

„Suštinski, DPS pokušava da nagovori ljude koji nemaju bez jednu kuću ili jedan stan, da vrata ne otvaraju popisivačima, i da se na taj način prikrije ogromna imovina stotina funkcionera te partije, koja je opljačkana od tih istih ljudi u proteklih 30 godina“, rekli su iz ZBCG.

Iz te koalicije su kazali da je, kada su u pitanju razlozi koje navodi DPS, Eurostat potvrdio da su ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa i da u potpunosti vjeruje da je Monstat spreman i obučen da taj proces sprovede.

Kako su naveli iz ZBCG, danas je Monstat mnogo spremniji i kvalifikovaniji za održavanje klasičnog popisa nego što je to bio 2003. i 2011. godine, kada je na vlasti bio DPS.

„S obzirom na to da se DPS ne slaže sa Eurostatom, koji je profesionalni, statistički, a ne politički direktorat Evropske unije (EU), jasno pokazuje da su oni protiv normi koje propisuje EU i njene institucije“, kaže se u saopštenju.

Iz ZBCG su rekli da, dodatno, DPS šalje poruku i građanima Crne Gore da, iako su u opoziciji, ne odustaju od antidemokratskih principa, pa tako ne žele da dopuste da se građani slobodno izjasne.

„ZBCG se snažno bori za one vrijednosti koje su utkane u sami temelj EU – sloboda, jednakost i vladavina prava, vođena maksimom „Sva prava svima““, poručili su iz te koalicije.

Oni su kazali da se kontinuirano zalažu za ideju pomirenja naroda u Crnoj Gori i da su decidno protiv diskriminacije bilo kojeg naroda i pojedinca.

„Snažno osuđujemo razne izlive šovinizma, koje ovih dana možemo čuti na blokiranim saobraćajnicama, u raznim ustanovama, na tribinama fudbalskih terena i sportskih hala. Pred zakonom svi treba da smo jednaki“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, kao konstituenti koalicije ZBCG, u svojim programima jasno naznačile da se zalažu da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

„I zato se za razliku od DPS-a, koji to radi samo retorički, mi suštinski ponašamo evropski“, rekli su iz ZBCG.

Iz te koalicije naveli su da su se uvijek zalagali za sve demokratske vrijednosti EU, i da će to posvjedočiti vlastitim učešćem u novoj vlasti, koja treba da raskine sa teškim nasleđem autokratkog režima.

Taj režim je, prema njihovim riječima, oboren 2020. godine, ali njegove poluge i štetno djelovanje nijesu razvlašćeni i uklonjeni iz čitavog niza važnih struktura državne vlasti.

„Zato je koalicija ZBCG tu i spremna je da ispuni dužnost koju su nam zadali naši glasači na izborima“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije