fbpx
NaslovnicaCrna GoraZastupljenost OSI na listama za predstojeće izbore nevidljiva

Zastupljenost OSI na listama za predstojeće izbore nevidljiva

Podgorica, (MINA) – Zastupljenost osoba sa invaliditetom (OSI) na listama za parlamentarne izbore je nevidljiva i ne mijenja ništa u pogledu poboljšanja njihovih prava, ocijenjeno je iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG).

Direktorica Udruženja Marina Vujačić kazala je da do sada na izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore nijesu primijetili da ima osoba s invaliditetom.

“Međutim i kada ih je bilo do sada u tom smislu su ostali neprimijećeni, pa ne vjerujem ni da bi se nešto značajno promijenilo sada”, rekla je Vujačić agenciji MINA.

Ona je istakla da to što u parlamentu među poslanicima nema deklarisanih i prepoznatih OSI je odraz cjelokupne političke situacije i ambijenta.

“Mi prepoznajemo da ima osoba s invaliditetom i u sadašnjem sazivu parlamenta, kao i u lokalnim parlamentima”, kazala je Vujačić.

Prema njenim riječima, većini od njih, posebno u državnom parlamentu, nije bio motiv političkog angažmana borba za prava OSI, pa se nijesu ni deklarisali kao OSI.

“Poslanici s invaliditetom se ne deklarišu jer vjerujem da imaju negativan stav prema sposobnostima osoba s invaliditetom i sami vjeruju da će od drugih biti potcjenjivani ukoliko se deklarišu kao OSI i identifikuju s njihovom zajednicom”, navela je Vijačić.

Ona je kazala da vjeruje da je potrebno i značajno da osobe s invaliditetom budu u parlamentu, i da se i kroz taj mehanizam bore i bave pravima OSI.

Vujačić smatra da crnogorski izborni sistem karakteriše izbor partija i partijski duh, pa samim tim i kolektivna svijest i odlučivanje, gdje pojedinci teško mogu ostvariti svoje ideale, djelovati samostalno i u duhu ličnih, a ne partijskih ubjeđenja.

“U tom smislu, politika postaje stvar kompromisa, a ne uvijek principa”, poručila je Vujačić.

Prema njenim riječima, politička situacija u Crnoj Gori je već neko vrijeme nestabilna.

“Čini se da se partije sve više bore za rejting i mandate, a sve manje za građanina i njegove interese”, ocijenila je Vujačić.

Sve navedeno, kako je kazala, obeshrabruje OSI koje su građanski aktivnisti da postanu i politički, odnosno partijski aktivisti, posebno ukoliko žive i bave se pravima osoba s invaliditetom sa aspekta i u modelu ljudskih prava.

Vujačić je navela da i OSI koje se okušali u politici čine nevidljivim.

“Međutim, kako bi ta osoba uspjela postići pozitivne efekte i promjene na stavove prema zajednici osoba s invaliditetom, potrebno je da ona zaista bude oslobođena od uticaja, samosvjesna i nezavisna”, rekla je Vujačić.

Prema njenim riječima, u hrvatskom i makedonskom parlamentu ima osoba s invaliditetom, dok je u srbijanskom unazad decenijama bilo OSI.

Ona je govoreći o položaju OSI u crnogorskom društvu kazala da je i dalje neadekvatan i često jako pogrešan.

“OSI u Crnoj Gori i dalje posmatraju kao inferiorne, manje sposobne i manje vrijedne kao građani pa se i njihova prava i dalje definišu u duhu funcionalnog i modela milosrđa koji se zanivaju na zbrinjavanju i pomoći”, kazala je Vujačić.

Najčitanije