fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakonom se ne može pružiti minimum pravnih kriterijuma

Zakonom se ne može pružiti minimum pravnih kriterijuma

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori Zakon o elektronskoj trgovini ne može pružiti minimum pravnih kriterijuma za razumijevanje prometa digitalne imovine, ocijenjeno je na blockchain meetup o statusu digitalne svojine i crypto assets.

Doktorand na Univerzitetu Donja Gorica, Andrej Bracanović, kazao je da digitalna imovina u pravnom smislu leži između novca i robe.

„Digitalne valute mogli bismo smatrati sitemom plaćanja, jer su one više od samog sredstva. Njihov put garantuje mnogo više od samog plaćanja“, pojasnio je Bracanović.

To je, kako je naveo, nešto o čemu pravnici „sanjaju“, odnosno da imaju zagarantovan pravni put za ispunjenje ugovornih obaveza.

„I mi sad odlučujemo da na takvo nešto žmurimo, umjesto da ga razvijemo i uključimo u svoj pravni sistem“, kazao je Bracanović.

On je rekao da u Crnoj Gori postoji samo zastarjeli Zakon o elektronskoj trgovini koji ne može pružiti minimum pravnih kriterijuma kako bi se razumjelo šta se to dešava u prometu digitalnih svojina.

Mihailović je kazao da na ukupnom evropskom nivou postoji uzdržanost o digitalnoj svojini.

„Međutim, ne postoji načelno negativan, već uzdržan stav“, kazao je Bracanović.

On je dodao da je Evropska unija po pitanju digitalne imovine bila vrlo jasna i da neće centralizovati politike digitalne imovine.

Mihailović je rekao da je prednost stablecoin za Crnu Goru pouzdan poreski tretman, sigurna kontrola regulatora i periodični podaci o rezervi.

On je upitao zašto ne bi postajala jedna transkacija, koja ne samo da garantuje plaćanje, već i da objasni zašto je to plaćanje urađeno i da onda, kada je urađeno, za to postoji pravna osnova.

On je poručio da ne postoji nijedna pravna prepreka da stablecoin ne postoji u Crnoj Gori.

„Poželjno bi bilo da se pravni sistem podesi u jednom širem dijalogu i sa institucijama vlasti, a naročitio regulatorom, gdje bi možda čak i Centralna banka, ako ne uzela ulogu da izdaje, onda makar da kontroliše ili da daje dozvole za izdavanje stablecoin u Crnoj Gori“, zaključio je Bracanović.

Izvršni director Upbeat Hub Igor Milošević kazao je da je Upbeat Hub u saradnji sa ADP-Zid započeo proces prikupljanja podataka i komparativnih iskustava u cilju podsticanja regulisanja poslovanja na blockchain tehnologiji i njene primjene u turizmu.

„Osnovni koncept samog programa jeste da kroz multisektorski tim ljudi razvijemo određeni broj radova iz koga će proisteći niz preporuka koje bi mogle da pomognu u razumijevanju blockchain tehnologije, ali i regulisanju digitalne svojine i crypto assets“, naveo je Milošević.

Drugi dio programa je, kako je rekao, vezan za testiranje kompletnog modela, stablecoin u oblasti turizma.

„Kroz program ADP Zid i Upbeat Hub kreiraju turističku paltformu za childfriendly turizam. Ona je već operativna i želimo da afirmišemo jedan novi koncept turističke ponude u Crnoj Gori“, kazao je Milošević.

On je dodao da kroz tu platformu žele da testiraju nove mogućnosti digitalnog plaćanja u Crnoj Gori.

Mentor na projektu „Primjena blockchain tehologije u pružanju servisa“, Andrej Mihailović, kazao je da u Crnoj Gori imaju firme koje se bave blockchain-om.

„Ova oblast je teška mnogo većem timu, a postoji i jedna prepreka u usvajanju blockchain jer je kompletan sistem decentralizovan i nije jasan“, rekao je Mihailović.

Najčitanije