fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon o porijeklu imovine nije u skladu s evropskim standardima

Zakon o porijeklu imovine nije u skladu s evropskim standardima

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Skupštinu i Vladu da odustanu od usvajanja Predloga izmjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću jer je, kako su saopštili iz te nevladine organizacije, suprotan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Iz HRA su kazali da je taj Predlog zakona suprotan Konvenciji u dijelu u kome konfiskaciju imovine u kontekstu krivičnog postupka smješta u građanski postupak.

To je, kako su naveli, za potrebe HRA zaključio i obrazložio advokat, nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dragoljub Popović, čije su mišljenje dostavili Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i Ministarstvu pravde.

Kako je saopšteno iz HRA, Popović smatra da je predlog u sadašnjem obliku u suprotnosti sa Konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava i da sadrži rješenje kakvo se ne srijeće nigdje u uporednom pravu.

“Umjesto da jasno izrazi supsidijarni karakter konfiskacije van krivičnog postupka, Predlog taj vid konfiskacije uzima za pravilo”, zaključio je Popović.

On je preporučio potpuno povlačenje Predloga iz zakonodavnog postupka, ili da se svakako izostave odredbe koje se odnose na zasnivanje nadležnosti Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa za postupanje u materiji konfiskacije.

Popović smatra da bi za borbu protiv kriminala bilo mnogo učinkovitije da se postojeći nadležni organi osnaže, a to su državno tužilaštvo i policija.

Iz HRA su kazali da su mišljenje Popovića objavili na svojoj internet stranici i dostavili ga radnoj grupi koju je nadležni skupštinski odbor okupio da ponovo sagleda Predlog zakona, prije nego što je ta grupa okončala rad.

Mišljenje su, kako su dodali, pribavili zahvaljujući podršci Fondacije Sigrid Rausing radu HRA.

Iz HRA su naveli da očekuju da Skupština i Vlada usvoje istu praksu, i da sva mišljenja domaćih i inostranih stručnjaka kojima raspolažu o tom Predlogu zakona i drugim nacrtima i predlozima zakona odmah objave na svojim internet stranicama i tako učine dostupnim javnosti.

„Posebno jer su takva mišljenja data Crnoj Gori, gdje je nosilac suverenosti građanin, pa izostaje bilo kakvo opravdanje da se znanje pribavljeno u korist građana njima i ne objavi“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...