fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon i kodeks obavezuju medije da ne koriste govor mržnje

Zakon i kodeks obavezuju medije da ne koriste govor mržnje

Podgorica, (MINA) – Sloboda govora nije zaštićena u slučajevima sijanja mržnje, a kolumne kao što je “Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?” predstavljaju zloupotrebu slobode izražavanja, poručili su iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

U saopštenju DPNCG navodi se da to udruženje najoštrije osuđuje svaki govor mržnje i huškanje medija na neteoleranciju i podsjeća da su mediji u obavezi da poštuju Zakon o medijima i Etički kodes novinara koji obavezuju medije da ne koriste jezik mržnje.

Dodaje se da bi to trebalo da znaju i portali čija je profesionalnost upitna, jer, kako su naveli iz DPNCG, otvoreno služe partijskim ili nekim drugim interesima.

Iz DPNCG su podsjetili da je jedan portal prenio, pa povukao tekst ograđujući se od stavova autora, dodajući da je tekst i dalje javno dostupan na drugom, žutom portalu, a njegov autor je glavni urednik.

“Mediji bi morali znati da sloboda govora nije zaštićena u slučajevima sijanja mržnje, i da ovakve kolumne predstavljaju zloupotrebu slobode izražavanja”, navodi se u saopštenju DPNCG.

Dodaje se da politička bitka ne opravdava preispitivanje nacionalnih, vjerskih, rodnih standarda koji bi trebalo da budu poštovani u svakom društvu.

“Lična isključivost i huškački stavovi, makar i ogrnuti velom političkih kritika, ne smiju biti u javnom prostrou”, kaže se u saopštenju DPNCG.

Iz tog udruženja su pozvali kolege, uključujući, kako su naveli, i one koji partijski agituju kršeći pravila profesije, da se drže standarda novinarstva.

“I sjete se kako su mnogi od nas bili odgovorni za ratne i druge nedaće u državi, ali i regionu”, navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG su ukazali na dio Zakona da medij ne smije širiti, podsticati ili pravdati nasilje, mržnju ili diskriminaciju po osnovu rase, etničke pripadnosti, veze sa nekim narodom ili nacionalnom zajednicom, pripadnosti grupi ili pretpostavci o pripadnosti grupi, boje kože, pola, roda, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla.

Medij, kako se dodaje, ne smije širiti, podsticati ili pravdati nasilje, mržnju ili diskriminaciju po osnovu imovnog stanja, članstva u sindikalnoj organizaciji, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, seksualne orijentacije i/ili interseksualnih karakteristika, kao i po osnovu stvarnih ili pretpostavljenih ličnih svojstava.

Iz DPNCG su ukazali i na načelo IV Etičkog kodeksa gdje je precizirano da mediji ne smiju da objavljuju materijal namijenjen širenju neprijateljstava i mržnje prema osobama zvog rase, etničkog porijekla, nacionalnosti, vjeroispovjseti, pola, seksilane orijetnacije , rodnog identiteta, fizičkih i mentalnih stanja i bolesti, kao i zbog političke pripadnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije