fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabranjen uvoz 34 tone mesnih proizvoda

Zabranjen uvoz 34 tone mesnih proizvoda

Podgorica, (MINA) – Inspektori za bezbjednost hrane zabranili su uvoz tri pošiljke mesnih proizvoda u količini od 34 tone zbog važeće zabrane uvoza svinjskog mesa, radi sprječavanja unošenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Prema navodima lista Dan, inspektori su naložili uništenje 24,8 kilograma banana i osam tona šargarepe zbog lošeg kvaliteta, odnosno nedozvoljenog sadržaja pesticida.

U avgustovskom, posljednjem objavljenom izvještaju o kontrolama hrane Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove, navodi se da je zabranjen uvoz i tri pošiljke hrane neživotinjskog porijekla u ukupnoj količini od 4,3 hiljade kilograma.

Inspektori nijesu dozvolili uvoz konzerviranog povrća (3,6 hiljada kilograma) i dvije pošiljke feferona od po 648 i 86,4 kilograma zbog utvrđivanja prisutnosti nedozvoljenih aditiva.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, inspektori su zabranili uvoz 5,8 hiljada kilograma paprika, tri hiljade kilograma g paradajza, pošiljke pirinča u količini od 24 hiljade kilograma.

Nije dozvoljen uvoz 33,7 hiljada kilograma brašna i pošiljke šargarepe u količini od 1,5 hiljade kilograma.

Pošiljke brašna, voća i povrća vraćene su ili uništene zbog nekvaliteta, nedozvoljenog sadržaja pesticida i kontaminenata.

Inspekcija je na tržištu kontrolisala 784 objekta u kojima se obavlja poslovanje hranom.

“U kontrolisanim objektima utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i čuvanja hrane, na zatečenu hranu u prometu isteklog roka upotrebe ili neposjedovanje rješenja o upisu objekta u Registar registrovanih objekata za hranu”, navodi se u izvještaju.

Najčitanije