fbpx
NaslovnicaCrna GoraVjersko pitanje riješiti da bi se prevazilazile podjele

Vjersko pitanje riješiti da bi se prevazilazile podjele


Podgorica, (MINA) – Vjersko pitanje treba riješiti da bi se prevazilazile podjele jer su one postale usud savremene Crne Gore koji ozbiljno limitira domete, poručio je danas lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanovića je nakon Opštinske izborne konferencije DPS-sa kazao da je zadatak partije da se odupre otporima na domaćoj sceni.

Đukanović je kazao da se suočavaju sa otporom onih koji pokušavaju da vrate na početak, ospore vjerski identitet, kulturni identitet i da to vodi “upitanosti podloj, koja je pratila nažalost naše istorijsko trajanje”.

“A to je a što će narodu bez svog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta država. Zašto bi ljudi istog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta živjeli u dvije države, zašto ne živimo u jednoj državi”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je to samo produžena zamka kojom se pokušava osporiti ono što su radili tokom čitavog prethodnog perioda.

“I kojom se pokušava osporiti ovaj završni korak u koji smo ušli, a kojim pokušavamo da u potpunosti utemeljimo državni, kulturni, nacionaLni i vjerski identitet Crne Gore i Crnogoraca”, kazao je Đukanović.

On je rekao da se to ne radi da bi se produbljivali raskole u Crnoj Gori niti da bi se “revanširali za neke nekorektnosti prema Crnoj Gori i Crnogorcima tokom određenih faza istorije”.

“Ovo mi radimo da bi smo učvršćivali stabilnost naše zemlje koja je nažalost permanentno pod udarom Srpske pravoslavne crkve koja na izvjestan način pokušava da zadrži poziciju temprine bombe u temljima države Crne Gore”, naveo je Đukanović.

On je kazao da se to radmo da bi se prevazilazile “naše podjele jer su one postale usud o savremene Crne Gore koji ozbiljno limitira naše domete”.

“Želimo da prvaziđemo podjele da doprinesmo da dođe do pomirenja”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora danas zrela da može bez imalo rizika da kaže da onog trenutka kada se EU odluči za nastavak politike proširenja, da nema ko drugi biti prva sledeća članica Unije bez Crna Gora.

“I to ne što je to naša želja, nego što su to fakti. Crna Gora je toliko odmakla ispred svih drugih u procesu pregovaranja da je prosto nezamislovo da ukoliko budemo vodili ozbiljnu i odgovornu politiku da nas može bilo ko preteći”, kazao je Đukanović.

Najčitanije