fbpx
NaslovnicaCrna GoraVirus zarazniji ali sa lakšim simptomima

Virus zarazniji ali sa lakšim simptomima

Podgorica, (MINA) – Pregovori oko nabavke novih vakcina u završnoj su fazi, kazali su predstavnici crnogorskih zdravstvenih vlasti, navodeći da se očekuje visok trend rasta broja novozaraženih, ali da su simptomi i kliničke slike blaže.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić je, na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, rekao da je aktuelna mutacija koronavirusa značajno zaraznija, odnosno da ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodne varijente, ali je i manje patogena.

„Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi – očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže“, kazao je Omeragić.

Prema njegovim riječima, takva situacija zabilježena je i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljama, posebno u onim koje su turistička destinacija.

Elvis Omeragic
foto: Vlada

Omeragić je poručio da su spremni da odgovore svim zahtjevima koje nameće novi talas pandemije.

„Sve zdravstvene institucije maksimalno su spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju. Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno“, istakao je Omeragić.

Kako je naveo, većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite.

„Moglo bi se reći da takvo stanje govori da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve, ili ne zahtijeva jače medicinske tretmane“, kazao je Omeragić.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljilljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori hospitalizovana 82 pacijenta.

Ona je kazala da se u COVID centru KCCG trenutno liječi 30 pacijenata, od čega je njih troje na mehaničkoj ventilaciji.

„Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti“, dodala je Radulović.

Ona je kazala da, osim u KCCG, ne postoji nijedan pacijent na mehaničkoj, dok se jedan pacijent nalazi na neinvazivnoj ventlaciji.

Ljiljana Radulovic
foto: Vlada

Radulović je navela da su da su, zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju, koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i da pozivaju pacijente sa redovne liste.

„Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost koronavirusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima, o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost“, rekla je Radulović.

Ona je naglasila da zasad neće privremeno zatvarati Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

„Tokom jula, u intervalu od 15 do 21 sat, pregledali smo pacijente koji su imali zakazane termine čak do septembra“, kazala je Radulović.

Ona je dodala da će istom dinamikom raditi i u avgustu.

„Vrata naših ambulanti za redovne preglede otvorena su praktično 14 sati dnevno. Ljekari i svo ostalo medicinsko osoblje KCCG u dopunskom radu obavljaju lavovski posao“, istakla je Radulović.

Na pitanje novinara šta je konkretno Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučio Ministarstvu zdravlja u vezi sa nabavkom vakcina, direktor Instituta Igor Galić odgovorio je da su predloge o količini i vrsti vakcina proslijedili nadležnim institucijama.

„U završnoj fazi su pregovori oko nabavke vakcina, koji će rezultairati time da će građani imati dostupne najdjelotvornije, bezbjedne, besplatne vakcine“, kazao je Galić.

On je rekao da je na raspolaganju Sinofarm, čiji rok ističe 2024. godine.

Omeragić je kazao da je u prethodnom periodu postojalo više vakcina nego zainteresovanih za vakcinacija.

“U svakom momentu svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori imaće dovoljan broj vakcina, koje pružaju kvalitetan imuni odgovor”, rekao je Omeragić.

Na pitanje koliko je vakcina propalo i kolika je šteta bila od toga, Galić je odgovorio da podatak od prije dva dana ukazuje da su do sada uništene 27.754 doze vakcina.

On je dodao da se IJZ ne bavi tim dijelom u lancu nabavke i čuvanja vakcina.

“Bitno je da su vakcine dostupne građanima. Moramo da ih motivišemo da se vakcinišu”, naveo je Galić.

Na pitanje da li će biti pete doze vakcine, on je kazao da će taj odgovor dati sama pandemija.

“Koliko dugo bude trajala, toliko dugo će biti neophodno vakinisati se. Cilj vakcinacije je da se postigne nivo ličnog i kolektivnog imuniteta. Korist vakcinacije nije samo da spriječi teške oblike boletsi i smrtne ishode”, rekao je Galić.

Upitan koliko je realno očekivanje ministra prosvjete Miomira Vojinovića da se pređe na redovnu nastavu, on je kazao da je trenutna situacija takva da su se stekli uslovi da časovi traju 45 minuta, ali da će, kada dođe trenutak da djeca krenu u školu, analizirati epidemiološku situaciju.

“Vidjećemo u uporednim analizama kakve su mjere u svijetu i regionu i na taj način dalje predlagati mjere Ministarstvu prosvjete”, dodao je Galić.

Upitan da li će biti promijenjen period izolacije, on je rekao da su sve preporuke IJZ-a usklađene sa stručnim autoritetima i zvaničnim podacima koje dobiju od kolega, Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

“U nekom narednom periodu će se, vezano za epidemiju, mijenjati strategija testiranja i samog regovanja na epidemiju”, naveo je Galić.

On je dodao da postoji stručni konsenzus, koji se postiže preko međunarodnih partnera i svih javnozdravstvenih radnika u regionu i Evropi, i da na osnovu toga donose protokole i sve ostalo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu