fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Pandemija učvrstila veze

Varhelji: Pandemija učvrstila veze

Brisel, (MINA) – Pandemija koronavirusa jasno je potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU), kazao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, ističući da fokus mora i dalje biti na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi.

“Više nego ikad moramo jasno reći da EU stoji iza zapadnobalkanskih partnera i ostaje posvećena podršci, ne samo njihovim naporima da se izbore sa virusom i strukturalnim uticajem na društva i ekonomije, nego da osiguramo naš angažman u svim oblastima naše agende i evropsku perspektivu za region”, naveo je Varhelji.

U obraćanju članovima Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, on je naveo da pandemija koronavirusa nije poremetila pažljivo pripremani ekonomski i investicioni plan za region, koji je prvobitno trebalo da bude usvojen na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Zagrebu.

Varhelji je kazao da je pandemija snažno pogodila EU i cijeli kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je Evropska komisija (EK) preduzela vanredne mjere za podršku i pomoć članicama u rješavanju krize, spašavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socio-ekonomskih efekata.

Ukazujući na to da je EK jasno isticala da se pandemija može pobijediti isključivo globalnim djelovanjem i radom s partnerima, Varhelji je ocijenio da to nigdje nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu.

Varhelji je podsjetio na konkretne mjere koje je EK preduzela prema zemljama Zapadnog Balkana, što uključuje i 3,3 milijarde EUR bespovratnih sredstava i zajmova.

Kako je naglasio, riječ je finansijskom paketu neuporedivom sa bilo kojim dosadašnjim drugim mjerama podrške.

Varhelji je istakao da nijedan drugi region nije dobio toliku finansijsku pomoć i toliko mehanizama koji su obično rezervisani samo za države članice EU.

“Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicioni plan koji je sada pomjeren za drugu polovinu ove godine biće još i važniji”, rekao je Varhelji.

Najčitanije