fbpx
NaslovnicaCrna GoraVanredna sjednica Skupštine Prijestonice 27. avgusta

Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice 27. avgusta

Podgorica, (MINA) – Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice, povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, biće održana 27. avgusta, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz te partije su kazali da je Skupština Prijestonice prihvatila inicijativa koju je podnio predsjednik Kluba odbornika SDP-a Nikola Đurašković, i zakazala vanrednu sjednicu.

Đurašković je kazao da su razlozi za donošenje zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira vezani za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja, kako je naveo, može biti narušena u susret 5. septembru kada je najavljeno ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od dijela javnih aktera koji su, vrijeđajući Cetinje, Cetinjane i sve koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijeđa i negira Crnogorce, otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija“, naveo je Đurašković.

Prema njegovim riječima, Cetinje, kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih, ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore.

“Zato ovim zaključcima, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima“, kazao je Đurašković.

Kako je naveo, taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije.

“Cijeneći da su građanski mir i spokoj naše najveće vrijednosti, smatramo neophodnim da donošenjem ovih Zaključaka iskažemo jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju” rekao je Đurašković.

On je zahvalio predsjednici Skupštine Prijestonice Dejani Dizdar što je prepoznala značaj inicijative i trenutka i zakazala sjednicu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...