fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcina kompanije „Sinopharm“ dobila odobrenje

Vakcina kompanije „Sinopharm“ dobila odobrenje


Peking, (MINA) – Vakcina protiv Kovida-19 državne farmaceutske kompanije „Sinopharm“ dobila je odobrenje i uz određene uslove zvanično može biti na tržištu, kazao je zamjenik direktora kineske Nacionalne administracije za medicinske proizvode Chen Shifei.

Prema kineskom zakonu, “odobrenje uz određene uslove” daje se medicinskim proizvodima u hitnoj potrebi koji se koriste za lječenje teških bolesti koji predstavljaju veliki rizik za javno zdravlje i za njih nema efikasnog načina liječenja.

“Istovremeno, taj medicinski proizvod mora biti dokazani da je efikasan i siguran”, ukazala je dopisnica agencije MINA iz Kine Yu Xi.

Vakcina “Sinopharma” ispunila je standarde Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalne administracije za medicinske proizvode.

Dva dana dva dana prije zvaničnog odobrenja prve kineske vakcine protiv Kovid-19, 29. decembra, ambasadori i diplomate 20 zemalja u Kini, uključujući i ambasadora Crne Gore Darka Pajovića, posjetili su Sinopharm, gdje su obaviješteni o podacima, rezultatima ispitivanja, proizvodnom kapacitetu i drugim informacijima o vakcini.

Predsjednik Sinopharma Liu Jingzhen naveo je da se njegova kompanija bavila ispitivanje vakcine u sedam zemalja na tri kontinenta i da je rezultat prilicno pozitivan.

“Čelnici Sinopharma rekli su da je njihova vakcina “opšte dobro” i da je dostupna za poružbinu i drugim zemljama, uključujući i Crnu Goru sa kojom je ta kompanija imala izuzetno dobru saradnju, kao što su porudžbin medicinske zastitne opreme i testova od početka epidemije u Crnoj Gori”, navodi Yu Xi.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da bi u Crnoj Gori vakcinacija protiv koronavirusa trebalo da počne krajem januara.

Najčitanije