fbpx
NaslovnicaCrna GoraUz druženje sa djecom i sportistima u Portonovom promovisane Igre u Parizu

Uz druženje sa djecom i sportistima u Portonovom promovisane Igre u Parizu

Podgorica, (MINA) – Crnogorski olimpijski komitet (COK) sportsko-promotivnom manifestacijom Put Crne Gore do Pariza: Slavimo olimpijski duh, u Portonovom zvanično je počeo promociju narednih Olimpijskih igara.

Francuska prijestonica krajem jula i početkom avgusta naredne godine ugostiiće najbolje sportiste svijeta, među kojima će biti i crnogorska delegacija.

Crnogorski sportisti, među kojima su bili i osvajači medalja na najznačajnijim svjetskim takmičenjima, družili su se sa djecom i promovisali timski duh, važnost bavljenja sportom, ali i širenje olimpijskih vrijednosti.

Organizator je omogućio najmlađim posjetiocima da kroz igru razvijaju motoričke sposobnosti i upoznaju se sa sportom, tinejdžerima da se takmiče u sportskom kvizu i uživaju u različitim sportskim aktivnostima i radionicama.

Svi posjetioci imali su prilike i da pogledaju foto galeriju, u kojoj je prikazan olimpijski put Crne Gore i vrijednosti olimpizma.

Zlatni olimpijac, Igor Vušurović, podsjetio je da je manifestacija trebalo da bude održana 26. jula, na dan kada će naredne godine svečano biti otvorene Igare u Parizu, ali da je zbog najava loših vremenskih uslova odgođena.

Vušurović, koji obavlja funkciju generalnog sekretara COK-a, kazao je da organizator Igara najavljuje spektakl i do sad neviđeni ambijent.

„Sve do sada održane ceremonije svečanog otvaranja bile su vezane za stadione, a u Parizu će biti upriličeno krstarenje Senom i svi olimpijski komiteti imaće priliku da prezentuju svoje države u prisustvu između 500 i 600 hiljada ljudi, koji će uživo pratiti taj događaj“, rekao je Vušurović.

Prema njegovim riječima, COK je želio da duh tog 26. jula i onoga što traje do 11. avgusta naredne godine, u nekoj mjeri prezentuje Herceg Novom i Portonovom, navodeći da im duguije zahvalnost za podršku u organizaciji promotivnog skupa.

„To je dio koji smo ostali dužni Herceg Novom koji je na svjetskoj mapi poznat po broju olimpijaca, posebno imajući u vidu broj stanovnika. Na ponos i gradu i nama da kod najmlađih i ovih starih promovišavamo olimpijske vrijednosti i zajednički se družimo nadmećući se, pričajući sa najmlađima, rekao je Vušurović.

Član šampionske generacije iz Malage, Draško Brguljan, smatra da je dobro da se promoviše sport i olimpijski duh u susret najznačajnijem sportskom događaju.

„Treba motivisati djecu da se bave sportom, posebno u vremenu kada je malo zapostavljen i nije ni lako doći do ozbiljnih rezultata. Moramo se vratiti starijim sistemima rada, jer svijet se kreće u smjeru da igru preuzimaju mobilni telefoni i kompjuteri. Ovo je dobra prilika da se djeci na interesantan način približi značaj bavljenja sportom“, rekao je višestruki učesnik Olimpijskih igara.

Brguljan smatra da slične manifestacije treba da budu organizovane i u ostalim gradovima Crne Gore.

„Ideja COK-a je dobra i treba slične manifestacije organizovati češće i u svim gradovima. Sve se promijenilo, danas djecu treba motivisati da bi se bavili sportom. Njegov značaj, ne samo profesionalnog, je ogroman, jer se stiču radne navike i stvaraju zdravi stilovi života“, rekao je Brguljan.

Legendarna rukometašica Katarina Bulatović kazala je da je manifestacija u Portonovom jedinstvena prilika da se sportisti druže sa djecom svih uzrasta i da ih kroz igru upoznaju sa značajem sporta.

Bulatović, koja je crnogorsku reprezentaciju vodila do olimpijskog srebra i evropskog zlata, kazala je da je odličje u Londonu bilo ostvarenje njenih snova.

„Što se mene tiče, mogla sam već tada prekinuti karijeru, ali naravno sport je takav da kada osvojimo nešto, onda uvek želimo više. To je bilo srebro, pa smo onda nešto imali veće apetite, želeli zlato. Na kraju to se nije desilo, ali stvarno verujem da što se rukometa tiče, imamo sjajne generacije koje dolaze i da sigurno u skorije budućnosti možemo isto da očekujemo jednu od medalja“, rekla je Bulatović.

Bulatović, koja je nakon završetka karijere preuzela funkciju sportskog direktora COK-a, očekuje da će i crnogorski tim za Pariz biti brojan, makar kao i na prehodnim Igrama.

„Verujem da ćemo biti u onom broju kao što smo i to bili do sada. To je između nekih 40 i 50 sportista. Očekujem da zajedničkim snagama, uz podršku COK-a, sportisti mogu do olimpijskih viza ua Pariz“, rekla je Bulatović.

Učesnica Igara u Tokiju, rukometašica Nikolina Vukčević, kazala je da joj je bilo zadovoljstvo učestvovati i dati svoj doprinos promociji Igara u Parizu.

„Olimpijske igre predstavljaju za svakog sportistu najveći uspjeh. Ukoliko se osvoji medalja to je uspjeh katrijere“, rekla je Vukčević.

Direktor marketinga i komunikacija u Porotnovom, Adrijana Husić, kazala je da su aktivnosti sa COK-om pedstavljaju kulminaciju dječjih događaja, jako važnih jer afirmišu ne samo sport i zdrave stilove života već i druženje između odraslih i najmlađih.

Ona je najavila da će u Portonovom već 26. avgusta biti organizovan još jedan događaj sa Crnogorskim olimpijskim komitetom.

“Mi smo posebno ponosni na to što smo prepoznati kao mjesto gdje dolaze sve generacije. Tako da ova vrsta aktivnosti je svakako važna, pruža sadržaje i aktivnosti za zabavu za cijelu porodicu. Niz aktivnosti, niz takmičenja za djecu gdje su svi oni, naravno, pobednici. To je nešto na čemu insistiramo kada god radimo sportska dešavanja sa djecom”, rekla je Husić.

Ona je naglasila da će biti puno zabave, druženja i učenja o sportistima i ostvarenim rezultatima.

“I događaj 26. avgusta će biti otvoren za sve. Prvenstveno namijenjen djeci, ali i malo starijima, jer kroz sva ova sportska dešavanja trudimo se da afirmišemo upravo to druženje starijih i djece i da provode što više vremena zajedno”, zaključila je Husić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEFTA validatori pozitivno ocijenili Program AEO Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crna Gora je dobila pozitivnu ocjenu za svoj Program ovlašćenih privrednih...