fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojili obrasce za podnošenje prigovora

Usvojili obrasce za podnošenje prigovora

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) usvojila je obrasce za podnošenje prigovora u cilju unapređenja zaštite biračkog prava.

Iz Komisije su saopštili da su dopunili Uputstvo o jedinstvenim obrascima za sprovođenje izbornih radnji.

„Naime, kako bi biračima bilo olakšano podnošenje prigovora odnosno zaštita biračkog prava, DIK je propisala dva obrasca za podnošenje prigovora, i to u vezi radnji koje se odnose na rad biračkog odbora, ali i radnje i odluke izbornih komisija“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su rekli da će na taj način birači, ali i drugi zainteresovani subjekti, moći lakše podnijeti prigovore budući da su obrascima propisani svi potrebni elementi i forma koju prigovor treba da ima.

DIK je, kako su naveli, na taj način nastavio postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. godine u kojem se navodi da treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore.

Iz Komisije su kazali da su u prethodnom periodu promijenili više podzakonskih akata u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...