fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspostavljen sistem za praćenje otpada

Uspostavljen sistem za praćenje otpada

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, kao jedan od značajnih koraka ka ispunjavanju obaveza iz poglavlja 27 na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), uspostavljen sistem za praćenje otpada i registar ispuštanja i prenosa zagađivača, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ti mehanizmi, kako se navodi, omogućavaju bolju kontrolu i upravljanje ekološkim pitanjima, što je od suštinskog značaja za evropske integracije.

Dodaje se da je Agencija igrala glavnu ulogu u sprovođenju tih inicijativa.

“Kroz intenzivnu obuku i predan rad sa kolegama iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Eko fonda, uspjeli smo da uspostavimo 3R informacioni sistem i registar emisija i prenosa zagađivača, koji će uskoro biti dostupni javnosti”, kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da je register -Record–Report/3R sistem alat razvijen u okviru projekta Svjetske banke pod nazivom „Industrijski otpad i čišćenje“, sa ciljem digitalizacije i automatizacije procesa izdavanja dozvola i saglasnosti za upravljanje otpadom, kao i kreiranja katastra zagađivača životne sredine.

“3R informacioni sistem ima za svrhu automatizaciju aktivnosti i postupaka u vezi sa upravljanjem registrima, dokumentima i izvještavanjem o proizvodnji i rukovanju otpadom”, navodi se u saopštenju.

To, kako se dodaje, uključuje sve učesnike u lancu upravljanja otpadom – od proizvođača i sakupljača, preko obrađivača, do nadležnih organa lokalnih samouprava.

Navodi se da je sistem osmišljen da prati važeće zakonske propise i omogućava efikasno vođenje registara, evidencija i izvještaja vezanih za otpad i katastar zagađivača životne sredine.

Iz Agencije su rekli da je kroz „Projekat za poboljšanje registra ispuštanja i prenosa zagađivača u zemljama zapadnog Balkana i Moldaviji“, za koji je Ministarstvo zaštite prirode i životne sredine Njemačke obezbijedilo grant, definisan i registar zagađivača sa bazom podataka o emisijama zagađivača.

Kako se dodaje, registar omogućava efikasan pristup informacijama o životnoj sredini javnosti.

“Projekat uključuje razvoj IT alata za adekvatno čuvanje i statističku obradu podataka, online podnošenje prijava za upis u registar, kao i uspostavljanje sigurne veze sa EU bazama podataka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će testna verzija biti puštena u narednih nekoliko dana, a funkcionisanje sistema je na prezentaciji u četvrtak predstavljeno službenicima koji su ranije prošli obuke.

“Ovo je samo početak, ali već sada predstavlja ogroman iskorak za Crnu Goru. Kroz posvećen rad i međunarodnu saradnju, ovi napori su od presudne važnosti za budući ekološki i ekonomski razvoj zemlje, približavajući nas evropskoj zajednici”, poručili su iz Agencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...