fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspostavljen Registar stvarnih vlasnika u Crnoj Gori

Uspostavljen Registar stvarnih vlasnika u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Registar stvarnih vlasnika prvi put u Crnoj Gori uspostavljen je 1. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Registar stvarnih vlasnika je elektronska baza podataka o stvarnim vlasnicima koju vodi Uprava prihoda i carina, a kojoj pristup imaju obveznici prema Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim Finansijsko obavještajna jedinica, kao i organi koji shodno pomenutom zakonu vrše nadzor nad obveznicima”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se omogućio rad Registra, te način pristupa istom i unos podataka u Registar Ministarstvo unutrašnjih poslova je 24. decembra prošle godine donijelo Pravilnik o načinu vođenja Registra stvarnih vlasnika, prikupljanju, unosu i rokovima unosa i ažuriranju podataka koji se vode u Registru, kao i načinu pristupa tim podacima.

“Da bi pristupilo ovom Registru potrebno je da lice po zakonu ima pravo pristupa i da ima svoj korisnički nalog koji mu otvara Uprava prihoda i carina po podnošenju zahtjeva za otvaranje, suspenziju, ažuriranje i ukidanje korisničkog naloga”, rekli su iz MUP-a.

Shodno Pravilniku, unos i pristup podacima iz Registra obavlja se upotrebom crnogorske elektronske lične karte ili certifikata za kvalifikovani elektronski potpis, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

“Dakle, na osnovu člana 21a Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma privredna društva, pravna lica, udruženja, ustanove, političke partije, vjerske zajednice, umjetničke organizacije, komore, sindikati, udruženja poslodavaca, fondacije ili drugi poslovni subjekti, pravno lice koje prima, upravlja ili raspoređuje sredstva u određene svrhe, strani turist, strana institucija ili sličan subjekt stranog prava, koji prima, upravlja ili vrši raspodjelu imovinskih sredstava za određene namjene dužni su da u Registar stvarnih vlasnika unose podatke o stvarnim vlasnicima i promjenama vlasnika u roku od osam dana od upisa ovih pravnih subjekata u privredni ili poreski registar, odnosno u roku od osam dana od promjene podataka o vlasniku”, precizira se u saopštenju.

Poznavanje stvarnog vlasnika je jedan od ključnih elemenata u sistemu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, stoga je uspostavljanje Registra stvarnih vlasnika od izuzetnog značaja, te znatno olakšava rad subjekata koji preduzimaju mjere u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Takođe, novim Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, čije je donošenje planirano za četvrti kvartal ove godine, ovo pitanje će biti još detaljnije uređeno, a sve u skladu sa pravnom tekovinom EU”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije