fbpx
NaslovnicaCrna GoraUkinuto rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona

Ukinuto rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona

Podgorica, (MINA) – Apelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Iz Apelacionog suda su saopštili da je, nakon sjednice vijeća održane u četvrtak, donijeto rješenje kojim je taj sud uvažio žalbu branilaca okrivljenog Do Kvona.

Kako su naveli, prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 17. novembra ove godine, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbama Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Vijeće Apelacionog suda je, odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnom povredom odredaba krivičnog postupka iz člana 386 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).

„Na tu povredu se osnovano ukazuje žalbom branilaca okrivljenog, jer rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razlog za njegovo ukidanje“, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Apelacionog suda.

Navodi se da su Višem sudu u Podgorici dostavljene dvije zamolnice za izručenje okrivljenog Do Kvona, i to od Južne Koreje i SAD-a.

Iz Apelacionog suda rekli su da obje države traže izručenje radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela.

„Sudija za istragu je saslušao okrivljenog po zamolnici Južne Koreje, koji se saglasio da se izručenje izvrši po skraćenom postupku u odnosu na tu zamolnicu, dok nije saslušao okrivljenog u odnosu na zamolnicu za izručenje SAD-u, koja je dostavljena tom sudu prije njegovog saslušanja“, kaže se u saopštenju.

Na taj način je, kako su rekli iz Apelacionog suda, Viši sud postupio suprotno članu 16 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Iz Apelacionog suda naveli su da taj član predviđa da će istražni sudija osobi čije se izručenje traži, kada ustanovi njegov identitet, bez odlaganja saopštiti zbog čega se i na osnovu kojih dokaza traži njegovo izručenje i pozvati ga da iznese svoju odbranu.

Kako je saopšteno, na sjednici vijeća, koja je održana u srijedu, Apelacioni sud je donio rješenje kojim je ukinuo i rješenje Višeg suda u Podgorici od 22. novembra ove godine.

Iz Apelacinog suda su naveli da je tim rješenjem odloženo izručenje Do Kvona do okončanja izvršenja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca, koja mu je izrečena pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici zbog falsifikovanja isprave.

Oni su kazali da je rješenje ukinuto zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 386 ZKP-a.

Kako su rekli iz Apelacionog suda, odluka o tome da li će se izručenje odložiti ne spada u nadležnost suda, koji utvrđuje samo da li su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, već je to u isključivoj nadležnosti ministra pravde, kako je propisano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tehnološki sektor podržao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nastavivši...