fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčiniti izbore pristupačnim za OSI

Učiniti izbore pristupačnim za OSI

Podgorica, (MINA) – Izbornom reformom u Crnoj Gori treba adekvatnije propisati odredbe koje se odnose na pasivno biračko parvo i pristupačnosti biračkih mjesta, izbornog procesa i materijala za osobe sa invaliditetom, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz te nevladine organizacije su kazali da je, po izvještajima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), prethodne izborne procese karakterisala nepristupačnost za OSI.

Kako su naveli iz CDT-a, prepreke postoje u gotovo svakom segmentu sprovođenja izborne procedure.

“Tako, na biračkim mjestima postoje prepreke od fizičkog pristupa, preko prepreka u pristupu glasačkoj kabini i kutiji, samostalnosti i tajnosti glasanja, do procedura i materijala (ne)pristupačnog osobama s oštećenjem vida”, rekli su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, izborna kampanja u medijima, kao i na terenu, nije u dovoljnoj mjeri pristupačna za sve kategorije OSI.

Iz CDT-a su kazali da se ovakvo stanje u segmentu aktivnog prava glasa reflektuje se na pasivno biračko parvo.

“Pa je ishod mala zastupljenost osoba s invaliditetom na izbornim listama, a samim tim i u lokalnim i državnim parlamentima”, navodi se u saopštenju.

U CDT-u smatraju da su neophodne izborne reforme u cilju adekvatnijih odredbi u segmentu pristupačnosti biračkih mjesta, izbornog procesa i materijala, kao i pasivnog biračkog prava.

“Ali i obavezne obuke organa za sprovođenje izbora, jer se ispostavilo da su izborne komisije i birački odbori najodgovorniji za diskriminaciju na terenu, odnosno uslove tokom izbornog dana i kršenje samostalnosti i tajnosti glasanja”, istakli su iz CDT-a.

Oni su ocijenili da je za kršenje tih odredbi neophodno predvidjeti i adekvatne sankcije kako ne bi ostale “mrtvo slovo na papiru”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...