fbpx
NaslovnicaCrna GoraU ovoj godini pronađeno 12 opasnih igračaka

U ovoj godini pronađeno 12 opasnih igračaka

Podgorica, (MINA) – Sanitarna inspekcija ove godine pronašla je 12 vrsta opasnih igračaka koje su sadržale ftalate iznad propisanog nivoa, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

»U planiranom nadzoru izvršeno je 78 kontrola na 103 vrste igračaka, kada je pronađeno 12 vrsta opasnih igračaka u količini od 360 komada«, kazali su agenciji MINA iz Uprave.

Oni su precizirali da su u pitanju igračke lutka „Lianyi“, lutka „Barbie“, lutka “Beauty and the beast”, lutka „Birthday Wishes“, lutka „The beauty style“ i Miki Maus set.

»Opasne igračke su i lutka – Fashion surpise, Lutka muzička – Mini Happy Baby, Igračka set – Maša i Medved, Plastična lutka, Frozen, Pokemon Go Plus i Pčelica Funny Bee«, naveli su iz UIP.

Uprave za inspekcijske poslove

Direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Danijela Šuković, pojasnila je da su ftalati organska hemijska jedinjenja koji se prvenstveno koriste kao omekšavači u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika.

»Mogu se naći u igračkama, različitim proizvodima za domaćinstvo kao što su folije za pakovanje hrane, kao i ostalim vrstama plastične ambalaže«, kazala je Šuković agenciji MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu