fbpx
NaslovnicaCrna GoraU okviru Odbora razgovaraće otvoreno o svim predlozima

U okviru Odbora razgovaraće otvoreno o svim predlozima

Podgorica, (MINA) – Sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) niko ne može da pravi dogovore na bazi ucjene i ta stranka će u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo razgovarati otvoreno o svim predlozima vezanim za održavanje izbora sljedeće godine, poručio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On smatra da je realno da se posao na reformi izbornog zakonodavstva završi u predviđenom roku.

Rakočević je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da svi politički subjekti koji žele stabilnost države moraju da pristupe radu.

„Uskratiti parlamentarni dijalog na temu izbornih zakona i izostanak usvajanja preporuka OEBS-a i Evropske komisije, značilo bi prihvatiti odgovornost za nestabilnost koja bi nas odvela u smjeru suprotnom od vrijednosti parlamentarnih demokratija kojima svi težimo“, naveo je Rakočević.

On je poručio da sa DPS-om niko ne može da pravi dogovore na bazi ucjene i da u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo u skladu sa preporukama i standardima Evropske unije (EU) razgovarati vrlo otvoreno o svim predlozima u vezi sa održavanjem izbora sljedeće godine.

Prema riječima Rakočevića, crnogorska opozicija je pokazala zašto je ovoliko dugo opozicija.

Kako je kazao, nedosljednost i politička nepredvidivost ih smješta na marginu političke scene toliko godina.

„Ipak, ne vidim da opozicija u jednoj državi može imati veći interes nego da predloži uslove po kojima će se održati izbori, a u skladu sa najboljom evropskom praksom“, rekao je Rakočević.

Kako je dodao, u DPS-u su upravo zbog toga čini optimisti da će se opozicija vratiti radu odbora.

Na pitanje da li vjeruje da će se Demokratski front (DF). koji je zamrzao učešće u radu Odbora, vratiti, Rakočević je odgovorio da ne nalazi smislen razlog da taj politički savez odustane od rada u Odboru na koji su pristali.

On je naveo da vjeruje da će njihovo učešće u radu zavisiti od odnosa unutar opozicije.

„Ukoliko opozicija ostane krajnje heterogena, tada je očekivano da jedan njen dio ostane van Odbora, da bi, upirući prstom u one opozicionare koji su sa vladajućom većinom pristupili radu u Odboru, njih optužili za saradnju sa DPS-om, odnosno za izdaju opozicionih interesa“, kazao je Rakočević.

Kako je naveo, predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora u Odboru su svojim doprinosom radu tog tijela, povećali izglede da se posao završi na vrijeme i pokazali odgovornost koja je nedostajala mnogima u političkim redovima.

„Nadajmo se značajno plodotvornijoj i konstruktivnijoj političkoj jeseni“, dodao je Rakočević.

On je kazao da Odbor predviđa formiranje nadzornog tijela i da će ono na sveobuhvatan način vršiti kontrolu nad usvojenim zakonima.

Rakočević je naveo da kompozicija tog tijela nije definisana, već će i to biti plod razgovora u Odboru.

Nadzorno tijelo, kako je dodao, trebalo bi da bude sastavljeno od predstavnika vlasti, opozicije, akademske zajednice i civilnog sektora.

„Na taj način će se u kontinuitetu kontrolisati primjena usvojenih izbornih zakona. Nije ni ovakva forma naročito poznata u evropskoj praksi, međutim, makar ne narušava sistem države, kao što bi to činila tehnička vlada“, rekao je Rakočević.

On smatra da bi tehnička vlada ozbiljno ugrozila demokratski poredak države.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...