fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Nikšiću počeo Evropski filmski festival

U Nikšiću počeo Evropski filmski festival

Nikšić, (MINA) – Smotra savremene evropske kinematografije pod nazivom Evropski filmski festival počela je večeras u Nikšiću, a publika će do 11. oktobra moći da odgleda nagrađivana ostvarenja snimana većinom u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Potpredsjednica nikšićke Opštine, Sonja Nikčević, kazala je da je riječ o evropskoj filmskoj produkciji koja se ne može vidjeti na redovnim bioskopskim repertoarima, a koja svojim kvalitetom ne zaostaje za svjetskim ostvarenjima.

”Narednih pet večeri, u dva termina, poštovaoci sedme umjetnosti pod Trebjesom, biće u prilici da odgledaju deset filmskih ostvarenja, više puta nagrađivanih, koja su žanrovski različita, a tematski vrlo aktuelna”, rekla je Nikčević u Nikšićkom pozorištu, ozvaničavajući početak Festivala.

Festival je, kako je podsjetila, ubilježio peto izdanje, a takve i slične manifestacije i kulturna razmjena na najbolji način povezuju Crnu Goru sa zemljama članicama EU.

Nikčević je posebno izdvojila i preporučila ”Noć crnogorskog filma”, rezervisanog za srijedu 9. oktobra u okviru koje će biti prikazana dva crnogorska filmska ostvarenja.

Riječ je o filmu iz novije produkcije ”Igla ispod praga”, koji je rediteljski prvjenac Ivana Marinovića i ostvarenju u crno bijeloj tehnici iz 1963. godine ”Muškarci”, koji je režirao Milorad Milo Đukanović, a koji je urađen u produkciji Lovćen filma.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije