fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Gvadalahari potvrđen kvalitet crnogorskog karatea

U Gvadalahari potvrđen kvalitet crnogorskog karatea

Gvadalahara, (MINA) – Rezultati crnogorskih karatista na seniorskom prvenstvu u Gvadalahari potvrda su kvaliteta i garancija svijetle budućnosti tog sporta u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Karate saveza.

Reprezentacija Crne Gore nastup je završila sa dvije medalje – srebrnom Marija Hodžića i bronzanom Nikole Malovića.

Predsjednik Ivan Krstajić kazao je da je ostvaren jedan od najvećih rezultata u istoriji crnogorskog karatea, svakako najznačajniji od sticanja nezavisnosti.

„Posvećen rad u klubovima i rad naših selektora doveo je do takvog rezultata. Hodžić, koji je 2017. bio bronzani, vratio se ove godine nakon povrede i osvojio srebrnu medalju. Ne smijemo zanemariti i izvanredan rezultat koji je napravio bronzani Malović, koji je pokazao kako se bori za reprezentaciju i boje zastave svoje države. Očekujem da će kroz valorizaciju rezultata svi dobiti motiv više i da ćemo na narednim takmičenjima osvajati zlatne medalje“, kazao je Krstajić agenciji MINA.

On je naglasio da Crna Gora ima mladu ekipu koja obećava i ima lijepu budućnost.

„Da ne pominjem Bojana Boškovića i takmičare koji još nijesu postali seniori, a od njih se očekuju još bolji rezultati. Hvala kompletnom timu, čestitke takmičarima, hvala selektorima i kompletnom stručnom timu na psovećenom radu i atmosferi“, rekao je Krstajić.

On se zahvalio svima koji su uputili čestitke za ostvareni rezultat u Gvadalahari.

Selektor muškog tima u borbama Slobodan Vlahović kazao je da rezultat dobija na značaju ako se ima u vidu da je ostvaren u predolimpijskoj godini i u nikada jačoj konkurenciji.

„Ostvarili smo najveći uspjeh u istoriji crnogorskog karatea, do sada ni sa jednog seniorskog prvenstva Evrope nijesmo se vratili sa dvije medalje. Srebrna medalja Hodžića i bronza Malovića treba da bude ponos i jeste svakako svim karatistima u Crnoj Gori. Odradili smo dobro pripreme i znao sam da možemo ostvariti dobar rezultat, ali nijesam očekivao dvije medalje“, kazao je Vlahović.

On je naglasio da se od karatista u narednom periodu na svakom takmičenju mogu očekivati dobri rezultati i da za budućnost crnogorskog karatea ne treba brinti.

Prema njegovim riječima, fokus u narednom periodu biće na pripreme i što brojniji i kvalitetniji nastup na Evropskim igrama u Minsku.

Selektor ženske ekipe u borbama, Žarko Raković kazao je da je ponosan na nastup Jelene Maksimović koja se poslije osam mjeseci odsustva zbog povrede vratila na tatami.

„To je bilo njeno prvo jako takmičenje nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Prvi put je nastupala u kategoriji do 55 kilograma, jer smo željeli da joj smanjimo opterećenje na koljenima, a time i rizik od nove povrede. O njenom nastupu najbolje govori i podatak da je u repesažu eliminisala aktuelnu svjetsku prvakinju, Poljakinju Dorotu Banaščik. Borbu za medalju je odradila odlično, dva puta je stizala rezultat, na 1:1 i 3:3, ali nijanse su odlučile pobjednika“, rekao je Raković.

On je ocijenio da su Marina Raković i Dragana Konjević dobro odradile šampionat, iako nijesu ostvarili zacrtani cilj.

„Nastavljamo sa radom i učešćem na Premijer ligama i Evropskim igrama u Minsku. Želimo da zadržimo dobar plasman na rang listi i ostanemo u trci za plasman na Olimpijske igre. Ponosan sam na takmičare mog Omladinca, jer su dali jedan pečat u još jednom istorijskom rezultatu crnogorskog karatea“, rekao je Raković.

Selektor u katama, Jugoslav Bukilić istakao je izuzetno kvalitetno prvenstvo i izuzetnu konkurenciju u Gvadalahari.

„Bila je jaka konkurencija, pogotovo u katama ekipno. Imali smo dobar nastup, ali na žalost nijesmo mogli da prođemo polufinalnu grupu. Priželjkivali smo to i nadali se da se možemo domoći borbe za medalju. U polufinalnoj grupi nijesmo mogli, po ocjenama, biti bolji od Azerbejdžana, iako po mom mišljenju nijesmo ništa bili gori. Predstoji nam analiza, pa još jači rad kako bi mogli na narednom EP biti još bolji“, kazao je Bukilić.

Šampionat u Gvadalahari okupio je 508 takmičara iz 51 evropske države.

Crna Gora se nalazi među 26 država koje imaju osvajača medalje, od kojih je samo 12 osvojilo više od jedne.

U generalnom plasmanu crnogorski karatisti dijele 11. mjesto sa Austrijom.

Najuspješnija reprezentacija je Španija sa pet, dok su po tri zlatne medalje osvojili Turska i Francuska.

Po jednog prvaka imaju Italija, Rusija, Ukrajina, Njemačka i Luksemburg.

Od reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije dvije srebrne i jednu bronzanu osvojila je Srbija, Hrvatska ima tri bronzane, a Slovenija jednu srebrnu.

Makedonija je osvojila jedno bronzano, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo završili bez odličja.

Naredni šampionat biće održan maja naredne godine u Bakuu.
(kraj) eml

Najčitanije