fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCrna GoraTražiće interpelaciju o radu Vlade iz Pažinovog resora

Tražiće interpelaciju o radu Vlade iz Pažinovog resora

Podgorica, (MINA) – Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) tražiće interpelaciju o radu Vlade iz resora ministra pravde Zorana Pažina.

Član predsjedništva DF-a, Predrag Bulatović, optužio je Pažina da je uz predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tokom suđenja za državni udar, uticao na Viši sud i ostale sudske instance, prenosi portal Vijesti.

“Pažin je od početka učestvovao u osmišljavanju državnog udara, podizanju optužnice, praćenju procesa i direktno učestvovao u određivanju i pisanju presude. Bio je uključen, suprotno zakonu, zloupotrebljavajući službeni položaj i ugrožavajući ustavno načelo o podjeli vlasti”, kazao je Bulatović na konferenciji za novinare.

On je istakao da DF inicijativu pokreće jer su došli do informacije da je Pažin 23. maja, 14 dana nakon izricanja presude liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, tražio izručenje Crnoj Gori Jorama Friga, državljanina Izraela.

“On je sve to uradio na osnovu crvene Interpolove potjernice koja je bazirana na nezakonitom određivanju pritvora za tog čovjeka i na osnovu falsifikovanja optužnice iz aprila 2017. godine, a koja se odnosila na ruske i srpske državljane i na lidere DF-a”, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima, Kipar je odbio taj zahtjev i oslobodili su Friga iz zatvora u kojem je bio na osnovu crvene Interpolove potjernice.

“Mi u DF-u pretpostavljamo, ne znamo da li možemo doći do tih podataka, da je na sličan način Pažin postupao i u slučaju Džozefa Asada, državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i agenta CIA-e”, kazao je Bulatović.

On je rekao da će podršku za zakazivanje sjednice tražiti od ostalih opozicionih poslanika, navodeći da će DF imati potrebnih 27 potpisa ukoliko ih podrže opozicioni poslanici koji dolaze na plenarne sjednice.

Bulatović je rekao da će se na interpelaciji baviti propustima tokom suđenja za državni udar, ali i usporavanjem evropske agende vezane za poglavlje 23. i 24.

Šef poslaničkog kluba DF-a, Milutin Đukanović, optužio je Pažina za progon čelnika DF-a, navodeći da je on nedostojan funkcije na kojoj se nalazi.

“Nijedna ozbiljna zemlja, uključujući i zapadne, ne smatra validnim dokaze koji daju Pažin i Katnić. Prvi put u istoriji u Crnoj Gori su se spojili CIA, Mosad i MI6 da ruše vlast u Crnoj Gori. Pažin je produžena ruka Mila Đukanovića”, kazao je Đukanović.

Poslanik Koča Pavlović upozorio da su dokazi u slučaju državnog udara falsifikovani i kazao da Pažin nije imao crnogorsko državljanstvo kada je bio sudija Osnovnog suda.

“Imate falsifikat sudski proces, falsifikat optužnicu u kojoj učestvuje ovaj falsifikat ministar. Šta će onda da pomisli svijet o nama. Da smo falsifikat država”, rekao je on.

Najčitanije