fbpx
NaslovnicaCrna GoraTraži se hraniteljska porodica za dvije djevojčice

Traži se hraniteljska porodica za dvije djevojčice

Podgorica, (MINA) – U Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj zbrinute su dvije dvogodišnjakinje, i za njih se traži adekvatan smještaj, saznaje Pobjeda.

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne dozvoljava da djeca ispod tri godine budu smještena u domove, osim u slučajevima kada je neophodan urgentni smještaj, po kom osnovu su dvije dvogodišnjakinje i zbrinute u toj ustanovi.

Djevojčica koja je sa dvije godine, prošle godine, smještena u taj dom sada je u hraniteljskoj porodici.

Direktor Doma Vladimir Delić kazao je da je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da tu ne bi trebalo da budu djeca do tri godine, ali da je dozvoljeno da se to desi u urgentnim situacijama.

Djevojčica za koju je pronađen smještaj u hraniteljskoj porodici stigla je u dom zato što o njoj nijesu adekvatno brinuli roditelji, što je slučaj i sa dvije dvogodišnjakinje.

Delić je rekao da se nove stanarke doma neće dugo zadržati i da je pitanje momenta kada će se pronaći hraniteljska porodica i za njih.

Crna Gora bila je prva zemlja u regionu koja nije imala djecu mlađu od tri godine u institucijama.

Razlozli zbog kojih je i zakonom definisano da djeca ovog uzrasta ne treba da budu zbrinuta u institucijama utemeljeni su na brojnim svjetskim istraživanjima koja su pokazala da su djeca koja se smještaju u institucije u ranom djetinjstvu izložena riziku od zaostajanja u fizičkom i psihološkom razvoju.

Analize su pokazale da ulaganje u usluge za nerezidencijalni smještaj djece bez roditeljskog staranja ima i društvene i finansijske koristi za državu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su da se povećao broj djece u hraniteljstvu zahvaljujući kampanji „Svako dijete treba porodicu“, koju je pokrenula Vlada uz podršku UNICEF-a i EU.

Ministar Kemal Purišić rekao je da o usvajanju trebaju jednako da razmišljaju i oni koji imaju biološko potomstvo.

Najčitanije