fbpx
NaslovnicaCrna GoraTragična sudbina stradalih opomena da izvršioci i nalogodavci ne smiju proći nekažnjeno

Tragična sudbina stradalih opomena da izvršioci i nalogodavci ne smiju proći nekažnjeno

Podgorica, (MINA) – Državne institucije u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) ni poslije 29 godina nijesu procesuirale sve nalogodavce i počinioce strašnog zločina u Štrpcima, a posebno zabrinjava izostanak volje da se pronađu posmrtni ostaci stradalih, kazao je član Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Admir Adrović.

Porodice stradalih, ambassador Palestine u Podgorici Rabi Hantouli, predstavnici Bošnjačkog vijeća, Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, političkih partija, nevladinih organizacija, položili su cvijeće na Spomen-parku na Pobrežju, povodom 29. godišnjice zločina na stanici Štrpci.

Adrović je rekao da je tragična sudbina stradalih drastično svjedočanstvo užasa koji su uzrokovali mešetari nacionalizma i velikodržavnih projekata, ali i opomena da izvršioci i nalogodavci ne smiju proći nekažnjeno.

Prema njegovim riječima, zlo se stalno povampiruje, a suočavanje s prošlošću prvi je korak da jedno društvo nadvlada zlo u sebi, pravdom, sjećanjem i kajanjem.

„Po ko zna koji put pozivamo Vladu i nadležna ministarstva da preduzmu sve aktivnosti i mjere koje mogu doprinijeti utvrđivanju pravde – kažnjavanju svih nalogodavaca i počinilaca zločina, pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava i da se u Crnoj Gori obezbijedi trajna socijalna zaštita porodicama kao civilnim žrtvama rata“, naveo je Adrović.

On je rekao da se prije 29 godina, na prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, desio planirani ratni zločin, izvršen nad 20 nedužnih ljudi, samo zbog njihovih imena, vjere i nacionalne pripadnosti.

Adrović je kazao da su od 2015. godine u toku nevoljni i spori sudski procesi u Beogradu i Sarajevu gdje se vodi postupak prema optuženima za izvršenje zločina.

„Državne institucije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, ni poslije 29 godina nijesu procesuirale sve nalogodavce i počinioce tog strašnog zločina. Posebno zabrinjava izostanak volje da se pronađu posmrtni ostaci stradalih i na taj način ublaži bol porodicama“, naveo je Adrović.

On je rekao da porodice stradalih teško preživljavaju i da nijesu u mogućenosti da prate suđenja, niti da imaju svog zastupnika.

Adrović je kazao da sumnjaju „da je i to dio opstrukcije pravde“.

On je poručio da bošnjački narod i svi časni ljudi u Crnoj Gori nemaju pravo i ne mogu zaboraviti žrtve zločina nad civilima otetim iz putničkog voza u stanici Štrpci 1993. godine.

„Povodom 29 godina od otmice iz voza 671 u stanici Štrpci i stradanja 20 nedužnih ljudi, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u potpunosti se solidariše sa porodicama i rodbinom stradalih i zahtijeva da se što prije prekine zamagljivanje pravosudne odgovornosti“, naveo je Adrović.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse poručio je da što prije treba da se izabere glavni specijalni tužilac, čiji će prvi i osnovni zadatak biti da se riješi ovaj i svi ostali zločini.

Kako je naveo, samo na taj način će se makar malo ublažiti bol svih onih čiji su voljeni stradali u prethodnom periodu.

Vujičić je istakao da nijedan, prije svega ovaj, a i svi ostali ratni zločini koji su se desili, ne smiju ostati nekažnjeni.

„Sve ono što je Crna Gora u prethodnom periodu uradila, a to su traljeve tužilačke istrage, sudski postupci koji su vođeni na način da svaka presuda padne, strategija koja je uvođena da bi se kao rješili ratni zločini, je bilo samo bacanje prašine u oči“, smatra Vujičić.

Članica mladih Bošnjačke stranke Arza Škrijelj kazala da da su se i ove godine okupili da ukažu na neophodnost utvrđvanja svih činjenica, kao i krivične odgovornosti počinilaca tog strašnog djela.

Ona je poručila da je, takođe, neophodno pružiti dužnu pažnju porodicama stradalih.

„Pozivamo članove novoformiranog Tužlačkog savjeta da pokrenu sve postupke u cilju pronalaženja istine“, navela je Škrijelj.

Predstavnik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Kadrija Kurpejović kazao je da nadležnim organima države žele da poruče da sprovedu sve mjere kako bi porodice došle do svog osnovnog prava – da se omogući da ostvare status civilnih žrtava rata.

„Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore i ove godine polaganjem vijenaca želi da da punu podršku porodicama žrtava da istraju u ostvarivanju svojih prava“, naveo je Kurpejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...