fbpx
NaslovnicaCrna GoraSvečano otvoren rekonstruisani objekat ZHMP u Podgorici

Svečano otvoren rekonstruisani objekat ZHMP u Podgorici

Podgorica, (MINA) – U Podgorici je danas svečano otvoren rekonstruisani centralni objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da je vrijednost adaptacije i nabavljene medicinske opreme oko 75 hiljada EUR.

Rekonstruisani objekat otvorili su ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktor ZHMP Vuk Niković.

Šćekić je rekao da su građani Podgorice i zaposleni u ZHMP, nakon višedecenijske nebrige i nemara, konačno dobili savremene uslove za pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

“Pred nama je potpuno rekonstruisan i modernizovan prostor centralnog objekta hitne pomoći ovdje u Podgorici, koji zbrinjava najveći dio urgentnih slučajeva sa teritorije Glavnog grada i okoline”, naveo je Šćekić.

On je kazao da je pored infrastrukturnog osavremenjavanja, objekat dobio i savremenu medicinsku opremu, neophodnu za tretman urgentnih stanja koje ustanova zbrinjava, zahvaljujući sredstvima iz budžeta, ali i značajnim učešćem donatora.

Prema riječima Šćekića, infrastrukturno osavremenjavanje, bolji uslovi za rad medicinskog osoblja i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga za građane i sve koji borave u Crnoj Gori, predstavljaju prioritete Ministarstva i Vlade.

“Oni mogu biti ostvareni samo uz zajedničku sinergiju i posvećenost menadžmenta ustanova, za šta je ZHMP, na čelu sa Nikovićem, pokazni primjer“, naglasio je Šćekić.

On je kazao da je hitna pomoć jedan od najvažnijih stubova svakog zdravstvenog sistema.

Šćekić je poručio da je Ministarstvo riješeno da svim jedinicama te službe obezbijedi jednako kvalitetne uslove za rad kakvi su sada u Podgorici.

“Hitna pomoć sinonim je za brzu i pravovremenu reakciju, kada minuti mogu biti presudni, i zato ne treba posebno naglašavati koliko je važno da pri kreiranju zdravstvenih politika taj segment zaštite zdravlja držimo visoko na listi svojih prioriteta”, rekao je Šćekić.

Niković je istakao da Glavni grad jedne države zaslužuje prostor koji je konačno priveden medicinskoj namjeni.

“Davne 1992. godine ovdje je preseljena hitna pomoć i prvi put je sada rekonstruisana. Trebalo je da prođe ni manje ni više nego 30 godina da se ujedine ljudi koji su odlučili da Glavni grad treba da ima hitnu pomoć, koju će da prepozna građanin ovog grada, ove države i turista, s obzirom na to da smo turistička destinacija”, rekao je Niković.

On je kazao da su društveno odgovorne kompanije i pojedinci, uz veliku podršku Ministarstva zdravlja, donirali sredstva za adaptaciju prostora.

“Prvi put u ZHMP imamo savremenu opservaciju i moći ćemo da vitalno ugrožene pacijente opserviramo u prostorijama hitne pomoći i nakon njihove stabilizacije prevozimo u Urgentni centar”, rekao je Niković.

On je kazao da je hitna medicinska pomoć nezaobilazna karika svakog zdravstvenog sistema.

“Ona ga štedi i mogućnost komplikacija koje se rešavaju na tercijarnom nivou svodi na minimum. Mi smo velika podrška i primarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti i odlučili smo da taj sistem jedinicu po jedinicu podignemo na veći nivo“, naglasio je Niković.

On je podsjetio na reprezentativni objekat jedinice hitne pomoći, koji su nedavno dobili stanovnici Tuzi i najavio skori završetak radova jedinica u Plužinama i na Cetinju.

Niković je rekao da uskoro počinje adaptacija prostorija u Gusinju, a na jesen u Ulcinju.

“Zajedničkim snagama i dogovorom, obezbijediće se uskoro novac i za renoviranje prostorija jedinica hitne pomoći i na sjeveru, koje u veoma zapuštenom i nereprezentativnom stanju”, rekao je Niković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije