fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve inicijative pažljivo razmotriti

Sve inicijative pažljivo razmotriti

Podgorica, (MINA) – Inicijativu Mali Šengen i ostale slične potrebno je pažljivo razmotriti, jer mogu da oslabe fokus regiona sa Evropske unije i svih reformi koje moraju da budu sprovedene, ocijenio je predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović.

Vuksanović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana, vezano za učlanjenje u Evropsku uniju (EU), doživio niz izazova i udaraca, ali da podrška članstvu u Uniji zbog toga nije oslabljena.

Kako je naveo, i građani i političari su svjesni da je članstvo u EU najbolja budućnost za svaku od zemalja Zapadnog Balkana.

„Veoma je važno da to tako i ostane, jer istinska posvećenost evropskim integracijama znači i istinske reformske procese i „ozdravljenje“ našeg regiona u svakom smislu te riječi“, rekao je Vuksanović, koji je ranije bio na čelu skupštinskog Odbora za evropske integracije.

On smatra da upravo zbog toga sve inicijative kao što je „Mali Šengen“ treba veoma pažljivo razmotriti.

„Jer mogu oslabiti naš fokus sa EU i svih reformi koje moramo sprovesti, a koje nas vode u njenom pravcu i za koje nam treba nesmanjena pažnja i energija“, kazao je Vuksanović.

Kako je naveo, inicijativa „Mali Šengen“ predstavlja svojevrsni pokušaj jednog dijela zemalja Zapadnog Balkana da dodatno unaprijede međusobne odnose i saradnju regiona kroz četiri osnovne slobode kretanja, na kojima počiva i EU.

„Iako je njen glavni moto legitiman i razumljiv, smatram da mehanizam kroz koji pokušava da se sprovede u praksu nije najodgovarajući za trenutak u kome se nalazi region“, kazao je Vuksanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije