fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Borba protiv korupcije ima pravni i ekonomski značaj

Spajić: Borba protiv korupcije ima pravni i ekonomski značaj

Podgorica, (MINA) – Sveobuhvatna borba protiv korupcije ima izuzetan pravni i ekonomski značaj i zbog toga su potrebne snažna politička volja, djelotvorna strategija i uključenost cjelokupnog društva, kazao je premijer Milojko Spajić.

On je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao da je vizija Vlade moderno, demokratsko društvo, vladavine prava i jakih institucija koje uživaju povjerenje građana.

Prema riječima Spajića, korupcija je ne samo negacija prava, pravde i nepristrasnosti, već i krupan ekonomski problem.

„Sveobuhvatna borba protiv korupcije ima izuzetan pravni i ekonomski značaj, i stoga je potrebna snažna politička volja, djelotvorna strategiija, kao i uključenost cjelopkupnog društva, organa za sprovođenje zakona, poslovne zajednice, građana i civilnog sektora na podizanju svijesti o potrebi afirmacije nulte stope tolerancije na korupciju“, naveo je Spajić.

Kako je kazao, prioriteti Vlade u borbi protiv korupcije zasnovani su na izvještajima Evropske komisije (EK) u oblastima za poglavlja 23 i 24 i kroz sprovođenje preporuka grupe država za borbu protvi korupcije (GREKO).

Spajić je rekao da se posebno, kao normativni okvir, u toj oblasti izdvaja donošenje zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, u skladu sa mišljenjem i preporukama EK, kao i izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije.

U normativnom okviru, kako je kazao, izdvaja se i donošenje novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je Vlada prije dva dana uputila u skupštinsku proceduru.

Spajić je dodao da se nadaju da će taj oravni akt biti formalno usvojen 11. decembra.

U normativnom okviru, prema riječima Spajića, izdvaja se i donošenje izmjena Krivičnog zakonika, kojima se kriminalizuju zloupotrebe u postupku javnih nabavki, kao i u stečaju i privatizaciji, a koji je, takođe, Vlada uputila u skupštinsku proceduru.

„Ovo su samo dvije mjere za koje se čekalo godinama da se sprovedu, mi smo za samo mjesec to uradili“, rekao je Spajić.

Tu je, kako je naveo, donošenje i izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Spajić je poručio da će se zalagati za kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

On je kazao da će u strateškom dijelu priortet biti donošenje nove strategije za borbu protiv krupcije, za čiju izradu će biti zadužen novi nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, za koji se očekuje da bude uskoro obrazovan.

„Vlada neće nezavisnim organima preuzimati zasluge, već će dati punu podšrku njihovom samostalnom radu“, rekao je Spajić.

On je poručio da prelaze sa riječi na djela i da će Specijalno državno tužilaštvo (SDT) imati stvarnu i suštinsku, a ne fiktivnu i deklarativnu podršku.

„Takođe, organi za sprovođenje zakona, koji učestvuju u sprečavanju korupcije, će u Vladi imati iskrenog partnera, u nadi da ćemo skupa uspjeti da kroz normativni i materijalno-tehnički okvir ojačamo ulogu i proširemo njihova ovlaščenja u boljoj kontroli imovine javnih funkcionera“, poručio je Spajić.

On je rekao da je, zbog nerada u prošlosti, Crna Gora pred uključenje na sivu listu FATF-a i Manivala.

To je, kako je dodao Spajić, jako ozbiljna situacija, i u razgovoru sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem pokušaće da izbjegnu tako nepovoljnu situaciju za Crnu Goru.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da je, nakon avgusta 2020. godine, politička elita počela da preuzima prakse prethodnika i da su reforme pretvorene u politički marketing.

Ona je ocijenila da, osim izbora glavnog specijalnog tužioca, za tri godine nije urađeno gotovo ništa.

Ćalović Marković je rekla da se iz njegovih optužnica i objava medija o komunikaciji bivših visokih funkcionera i dopisivanju kriminalaca počinju da shvataju razmjere zarobljenosti države od organizovang kriminala i raširenosti korupcije.

„Posljednjih mjeseci saznajemo da su za račun mafije, koja švercuje narkotike i ubija u Crnoj Gori i širom Evropske unije, visoki policijski službenici otimali, mučili članove suprotstavljenih kriminalnih grupa, da su presude dogovarane u korist kriminalaca, a krivična djela zataškavana, da su sudije pstupale po instrukcijama“, navela je ona.

Ćalović Marković je kazala da su oni koji je trebalo da budu čuvari pravde danas optuženi da su sarađivali sa kriminalcima.

„Zato nam je i pravda bila takva“, dodala je Ćalović Marković.

Ona je upitala ima li nekog ko vjeruje da se sve to dešavalo, a da nijedna politička struktura o tome nije znala ništa i da na bilo koji način nije bila uključena u to.

„Svi znamo da jesu i da nas čeka još velikih slučajeva, jer je Pandorina kutija tek otškrinuta. MANS je godinama, kada su ti ljudi obavljali funkcije, ukazivao na uvećanje imovine Veljovića, Medenice, Lazovića, kao i članova njihovih porodica“, navela je Ćalović Marković.

Ona je rekla da su sve institucije na to ćutale.

„Ključni test političke volje je spremnost vlasti da ograniči sama sebe tako što će omogućiti da se otkriju i sankcionišu slučajevi nezakonitog bogaćenja, odnosno tako što će značajno unaprijediti Zakon o sprečavanju korupcije i kriminalizovati nezakonito bogaćennje javnih funkcionera“, istakla je Ćalović Marković.

Ona je rekla da su godinama upozoravali da se borba za vlast finansira iz nezakonitih izvora, zloupotrebom državnih fondova, crnim fondovima i novcem iz inostranstava, posebno iz Rusije i Srbije.

„Zato smo očekivali da će nakon pada prethodnog režima doći do temeljne reforme Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a umjesto toga nova vlast je počela da zapošljava po dubini i širini, partijske vojnike, kumove, drugove i članove familija, a od promjene zakona nije bilo ništa“, kazala je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, ona politička struktura, koja pobijedi na izborima zahvaljujući korišćenju nezakonitih izvora finansiranja, u svom temelju ima ugrađenu korupciju i ne može biti iskreno posvećena reformama.

„Možda je to objašnjenje za zamrzavanje reformi od 2020. godine do danas“, navela je Ćalović Marković.

Nova Vlada, kako je kazala, obećava meritokratiju i borbu protiv stranih uticaja na Crnu gori, i to može pokazati izmjenom Zakona o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

„Presretnuti razgovori preko Skaj aplikacije pokazuju koliko je stanje urgentno i koliko je opasno da se preuzimaju prakse prethodne vlasti, jer kriminalci imaju favorite na obje strane političkog spektra, oni ulažu u političke strukture se angažuju na izborima da bi obezbijedili imunitet od krivičnog gonjenja“, navela je Ćalović Marković.

Ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da su važni usvajanje čvrste strategije u borbi protiv korupcije i izmjene zakona o sprečavanju korupcije i o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ona je kazala da su ključni snažna politička volja i koordinacija i sadejstvo raznih institucija.

Jako je važno, kako je rekla, i učešće nevladinog sektora, i upravo ova konferencija ide u tom pravcu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da korupcija erodira povjerenje javnosti u institucije, vladavinu prava i da sprečava ekonomski razvoj.

SAD, kako je poručila, nastavljaju da se bore protiv korupcije.

Prema riječima Rajnke, predstavnici državne vlasti treba da obećaju ljudima da neće koristiti svoje pozicije za negativne stvari, već da će služiti građanima.

„Podstičem Vladu da se bori protiv korupcije i da stvori integritet javne uprave. To nije lako, ali ne smijemo zaboraviti da kada smo na vlasti imamo odgovornost prema građanima i da uvijek treba da budemo transparentni prema ljudima“, istakla je Rajnke.

Civilno društvo, kako je kazala, predstavlja glas onih čiji se glas ne čuje.

Rajnke je poručila da građani, takođe, treba da imaju odgovornost da prepoznaju da korupcija postoji i da se ne može tolerisati.

„Kao građani treba da zastupamo promjene, i kroz zajednički rad ćemo onda prekinuti lanac korupcije“, navela je Rajnke.

Borba protiv korupcije, kako je rekla, nije laka i postoje izazovi.

„Pozivam na akciju, podstičem ne samo MANS nego svakog člana civilnog društva, svakog člana društva genaralno i posebno Vladu da prestanu da pričaju i da počnu da rade“, navela je Rajnke.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken kazala je da nijedna država nije lišena korpcije.

Korupcija, kako je rekla, postoji svuda i zato se tom borbom protiv te pojave moraju baviti svi i u svakom trenutku.

„Borba protiv korupcije je borba koja je teška, i u kojoj nagrade ne postoje. Ovdje sam da bih potvrdia sa kojom ozbiljnošću Ujedinjeno Kraljevstvo vidi vašu borbu protiv korupcije“, navela je Meken.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela kazala je da korupcija ima različite nivoe, da počinje od dna i ide ka vrhu.

Prema njenim riječima, norme i pravila su jako bitni, ali pored implementacije normativnog okvira postoji drugi aspekt.

„Postoji još nešto na čemu treba da se radi, a to je da se izgadi kultura legalnosti, vladavine prava, koja treba da uključi cijelo društvo, počev od djece u školama“, navela je Marsela.

Kultura legalnosti je, kako je istakla, bitna jer omogućava običnom građaninu da se bori protiv bilo kakve moguće pojave korupcije u javnom društvu.

„Zakonodavni okvir i kultura legalnosti je nešto što treba da ide zajedno“, navela je Marsela.

Drugi sekretar Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, Korvin van Strien, naglasio je da korupcija, kao zloupotreba javnih ovlašćenja za privatne svrhe, erodira povjerenje, ugrožava ljudska prava, slabi demokratiju.

„Korupcija ne donosi ništa dobro društvu. Ona donosi benefite maloj grupi ljudi, ne ostavljajući mnoga za nas“, naveo je Van Strien.

Zato je, kako je poručio, potrebno da se ne ćuti na korupciju.

„Vladavina prava i stajanje na put korupcije je nešto što je najvažnije, a civilno društvo, u ime naroda, treba da podigne glas protiv korupcije. Važno je da se borite protiv korupcije i u tom smislu imaćete veliku pomoć Holandije“, naveo je Van Strien.

Antikorupcijsku konferenciju MANS je organizovao u sklopu projekta koji se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Holandije posredstvom Ambasade Holandije u Srbiji i u Crnoj Gori, EU, Nacionalnog fonda za demokratiju i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije