fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlobodni mediji pokazatelj demokratskog iskoraka društva

Slobodni mediji pokazatelj demokratskog iskoraka društva

Podgorica, (MINA) – Objektivno novinarstvo i slobodni mediji jasni su pokazatelji demokratskog iskoraka društva, kazao je premijer Dritan Abazović.

Abazović je u čestitki povodom, 23. januara – Dana novinara Crne Gore poručio da je potrebno unaprijediti zakonodavni okvir koji će omogućiti zaštitu digniteta novinarske profesije i sigurniji ambijent za nesmetan rad medijskih poslenika.

On je, kako su naveli iz kabineta premijera, kazao da poštuje nemjerljiv doprinos koji su novinari i novinarke tokom više od vijeka i po novinarstva u Crnoj Gori, uz nemala odricanja, pružili demokratizaciji i razvoju crnogorskog društva.

„Objektivno novinarstvo i slobodni mediji jasni pokazatelji demokratskog iskoraka društva i potrebno je unaprijediti zakonodavni okvir koji će omogućiti zaštitu digniteta novinarske profesije i sigurniji ambijent za nesmetan, profesionalan i nezavisan rad medijskih poslenika“, kaže se u saopštenju.

Abazović je poručio da je Vlada na čijem je čelu posvećena tom cilju.

On je naveo da je Vlada prošle godine obezbijedila sredstva za podršku medijima u iznosu od oko 1,7 miliona EUR.

Kako je rekao Abazović, Nacrtom zakona o medijima predviđa se bolja zaštita novinarskih izvora i povećanje finansiranja Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija sa 0,09 odsto na 0,2 odsto tekućeg budžeta, odnosno sa skoro million EUR na više od dva miliona EUR.

“Crna Gora, pored svih izazova, nezadrživo izrasta u državu jakih institucija, građanskih i medijskih sloboda i jednakih prava za sve”, poručio je Abazović.

On je naglasio da će novinari i novinarke koji se nalaze na braniku daljeg društvenog progresa i evropske perspektive Crne Gore, u Vladi nastaviti da imaju odgovornog partnera.

„Partnera koji će istrajati u namjeri da nadležni do kraja rasvijetle sve slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija“, naveo je Abazović.

On je kazao da očekuje da će se, na zadovoljstvo svih, zajednički svjedočiti daljem unapređenju položaja medijskih poslenika i uslova za još odlučniju borbu za istinu, pravdu i pravnu državu Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije