fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlobodarski plamen ni poslije 100 godina nije ugašen

Slobodarski plamen ni poslije 100 godina nije ugašen

Cetinje, (MINA) – Simbolika Božićnog ustanka veća je od vremena u kojem se desio i njegov slobodarski plamen ni poslije 100 godina nije ugašen, poručio je danas gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan.

On je na svečanosti povodom obilježavanja 100 godina od Božićnog ustanka, koja je održana u Bajicama na Cetinju u organizaciji Ministarstva odbrane, kazao da je Božični ustanak jedinstvena izvi iskra u istoriji Crne Gore.

foto: MINA

“Pred obeliskom Božićnom ustanku koji utvrđuje smisao komitske žrtve za ideje crnogorske nezavisnosti, naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka”, poručio je Kašćelan.

On je dodao da se danas svi prisjećaju onih koji su posijali sjeme otpora ništavljenju sopstvene države, ugnjetavanju i zatiranju.

foto: MINA

“Nijesu to bili samo borci koji su se latili puške i diplomate koji su se političkim sredstvima borile za sopstvenu državu, nego i brojni civili, starci žene i djeca”, rekao je Kašćelan.

On je saopštio da je na toj uzvišenoj slodobarskoj ideji građena i poslijeratna savremena i antifaštistička Crna Gora.

foto: MINA

“Očuvanje nasleđa komitskog pokreta i njegovo vrednovanje dužnost je prema sadašnjim i budućim generacijima”, smatra Kašćelan.

Svečanost je počela počinje polaganjem vijenca na Spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. u Bajicama. Vijenac su položili Kašćelan, premijer Duško Marković i ministar odbrane, Predrag Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić , kazao je da se danas odaje priznanje herojima Božičnohg ustanka koji su stali u odbranu države.

foto: MINA

 

“Odluku o podizanju ustanka donio je centralni odbor sa Cetinja, a za datum je određen 6. januar, sudbonosni crnogorski datum, koji predstavlja mnogo više i čitavu jednu istoriju i suštinu jednog naroda”, ocijenio je Dakić.

On je kazao da se tog 6. januara crnogorskim nebom prolomio plotun Božićnog ustanka i svojim ognjem postao simbol postojanja Crne Gore.

“Sagledavajući sa ove distance riješenost i istrajnost crnogorskih oficira da ostanu vjerni položenoj zakletvi, njihova etička i tradicionalna snaga predstavlja snažno nadahnuće da i nakon 100 godina pominjemo njihove podvige i odanost Crnoj Gori”, dodao je Dakić.

Oni su, kako je zaključio, spremni za najveću žrtvu, uzdigli moralni kodeks iznad vlastitih i života svojih najmilijih.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije