fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkupštinski odbori da se vrate redovnim obavezama

Skupštinski odbori da se vrate redovnim obavezama

Podgorica, (MINA) – Skupštinski odbori treba da pristupe sveobuhvatnom razmatranju akata koji su u skupštinskoj proceduri, jer njihov rad nije uslovljen dinamikom plenarnih zasijedanja, kazali su iz Instituta alternativa (IA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su ocijenili da je neprihvatljivo da skupštinski odbori ne izvršavaju obaveze u skladu sa Poslovnikom i ne razmatraju redovne izvještaje i predloge zakona koji su u skupštinskoj proceduri.

“Sva radna tijela pasivizirala su rad u periodu kada su razlike o načinu izlaska iz aktuelne političke krize blokirale plenarni rad Skupštine i početak redovnog proljećnog zasijedanja”, kaže se u saopštenju.

Iz IA su naveli da su i prošle godine povremeni bojkoti i pasivnost odbora dovodili do situacija da se u kratkom vremenskom periodu odlučuje o nagomilanim pitanjima.

To se, kako su kazali, negativno odražava na kvalitet zakonskih tekstova i analizu njihovog uticaja, kako u finansijskom, tako i u širem smislu.

Iz IA su rekli da primjena programa Evropa sad takođe zahtijeva pojačani parlamentarni nadzor, posebno imajući u vidu da se bliži kraj prvog kvartala primjene programa.

Poslanici su, kako su dodali iz te NVO, ranije javno ukazivali na rizike koje nose nova zakonska rješenja.

“Globalna dešavanja uslovljena invazijom Rusije na Ukrajinu mogu poremetiti ranije projekcije u odnosu na efekte reformi koje je program obuhvatio”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz IA, na poslanicima, koji su i izglasali zakone koji su trasirali njegovu primjenu, je da zahtijevaju sve informacije o efektima i izazovima tokom sprovođenja programa.

Iz te NVO su podsjetili da su, osim predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, trenutno u skupštinskoj proceduri i drugi zakoni značajni za građane.

“Blokada i odlaganje redovnog zasijedanja Skupštine ne treba da budu izgovor da se ti akti ne rasprave u matičnim odborima i ne analiziraju njihovi efekti na položaj različitih društvenih grupa i na državni budžet”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije